abonneren

Monsterupdate voor 57 Windows-lekken

Aanstaande dinsdag brengt Microsoft een monsterupdate uit voor 57 beveiligingslekken in Windows, Internet Explorer, Exchange Software, MS Office, .NET Framework en Microsoft Server Software. Dit is een van de grootste patchrondes uit de geschiedenis van het bedrijf. Ook Adobe bracht gisteren beveiligingsupdates uit voor Flash Player.

Aanstaande dinsdag verschijnen 12 beveiligingsupdates die 57 beveiligingslekken zullen oplossen. Dit is net geen record. In april 2011 bracht Microsoft 17 updates uit voor 64 kwetsbaarheden. Security.nl meldt dat de updates aanstaande dinsdagavond zijn te downloaden en installeren.

De updates moeten, zoals zo vaak het geval is, voorkomen dat een aanvaller via de kwetsbaarheden de computer van de gebruiker volledig kunnen overnemen. Zes van de updates krijgen het predicaat “kritiek”, wat aangeeft dat een kwaadwillende willekeurige code op het systeem kan uitvoeren. De overige updates moeten voorkomen dat een aanvaller zijn rechten op het systeem kan verhogen en lossen Denial of Service problemen op.

Tien van de updates zijn beschikbaar voor Windows. Voor Windows 7 komen 7 updates uit, waarvan twee “kritiek”. Voor Windows XP-gebruikers is de update nog belangrijker met de oplossing van vier kritieke problemen.

Adobe Flash Player
Gisteren bracht Adobe beveiligingsupdates uit voor Adobe Flash Player voor Windows, Mac OS, Linux, en Android 2.x, 3.x en 4.x. Deze update was hard nodig ook, want ons Windows 8-systeem had regelmatig te kampen met crashes van de Adobe Flash Player plug-in. Daardoor bleef de Firefox browser regelmatig hangen in een bevroren toestand.

Ook als je geen last van crashes hebt dan is het toch aan te raden om direct de update voor Adobe Flash Player te installeren. Deze helpt ook voorkomen dat een aanvaller een systeem kan overnemen. Dit werkt onder andere via schadelijke flashcontent (SWF) op websites, of door het slachtoffer een voorbewerkt MS Word-document te laten openen in een e-mailbijlage die schadelijke flashcontent (SWF) bevat.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Flash Player

Laatste reactie