Intel presenteert een overzichtelijk en gelikt besturingssysteem voor netbooks, gebaseerd op Linux.

Kortgeleden heeft Intel een publieke bètaversie van Moblin 2.0 uitgebracht, een besturingssysteem voor netbooks dat is gebaseerd op Linux. Hoewel Intel een samenwerkingsverband heeft met Microsoft, werkt het met Novell samen om Moblin specifiek voor de groeiende markt van netbooks te ontwikkelen.

De installatie is vrij eenvoudig, op het maken van een opstartbaar installatieschijfje na. Gelukkig biedt de site van Moblin voldoende gedetailleerde informatie om snel aan de slag te kunnen. U kunt bovendien ook kiezen om de bèta vanaf een cd of usb-stick te starten zonder het te installeren. Hoewel u dan geen documenten of instellingen op kunt slaan, is het een goede manier om het besturingssysteem te testen zonder de hele installatieprocedure te doorlopen.

Indeling


Zodra Moblin is opgestart, wordt u begroet door een vrijwel lege achtergrond met een werkbalk aan de bovenkant die u toegang geeft tot alle mogelijkheden die het besturingssysteem biedt. De eerste tab op die werkbalk is Myzone, die een overzicht geeft van uw bezigheden. Myzone is in drie stukken verdeeld. Uiterst links vindt u de kalender en snelkoppelingen naar uw favoriete toepassingen, in het midden staan recent geopende bestanden en webpagina’s en rechts worden updates van uw sociale netwerken, zoals Twitter, weergegeven.

De volgende tab is Status, waarmee u uw pagina’s op Twitter en Last.fm kunt bijwerken. Hier worden later nog meer diensten aan toegevoegd. De derde tab is People, waar al uw contacten worden opgeslagen. Dit deel is nog in een zeer vroeg stadium en doet nog niet veel, maar later moet het al uw contacten uit verschillende bronnen gaan bevatten en toegang tot instant messaging bieden. De ingebouwde browser is gebouwd op Googles Chrome-engine.

De Media-tab biedt toegang tot onder andere muziek en video en heeft ook een zoekfunctie. Ook dit is slechts een vroege versie, maar Intel wil functies toevoegen zoals afspeellijsten, zoeken en sorteren. De tab Pasteboard laat u meerdere gekopieerde items beheren en maakt het makkelijker om tussen toepassingen onderling te knippen en plakken.

De laatste twee tabs zijn misschien wel het belangrijkst. Applications geeft een lijst van alle beschikbare toepassingen weer, ingedeeld in categorieën, en laat u de instellingen van Moblin aanpassen. De Zones-tab heeft een reeks virtuele desktops en zorgt voor het beheren, organiseren en wisselen van toepassingen. Elke keer als u een nieuwe toepassing start, kunt u kiezen of u een nieuwe Zone wilt aanmaken of de toepassing in een bestaande Zone wilt starten. Dit maakt uw werk een stuk overzichtelijker als u meerdere toepassingen open hebt, zeker als ze logisch per desktop ingedeeld kunnen worden.

Uiterst rechts van de werkbalk zit het systeemvak, dat informatie weergeeft over stroom, scherminstellingen en netwerkverbindingen. Zowel bekabelde als draadloze netwerken worden ondersteund (wifi, 3G en bluetooth).

Toegankelijkheid


Moblin werkt snel en Intel heeft duidelijk veel moeite gestoken in het optimaliseren voor de Atom-processor, zodat het besturingssysteem het meest haalt uit de beperkte specificaties van netbooks. Doordat de ontwikkelaars hun best hebben gedaan om Moblin simpel en overzichtelijk te houden, kunnen sommige gebruikers echter het gevoel krijgen dat het systeem helemaal niet aan te passen is. Ook is het niet makkelijk om toepassingen te installeren die niet expliciet geschikt zijn voor Moblin.

Intel heeft Moblin overgedragen aan de Linux Foundation om het nog toegankelijker te maken voor ontwikkelaars. Op de lange termijn moet het project uitgroeien tot hét Linux-platform voor draagbare apparaten. Zelfs in de bètaversie is Moblin 2.0 een zeer bruikbaar besturingssysteem.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • optimale prestaties op netbooks

  • duidelijke interface

  • niet makkelijk aan te passen

Moblin is duidelijk, overzichtelijk en biedt eenvoudig toegang tot de meest gebruikte functies. Zodra u echter meer nodig hebt dan Moblin standaard aanbiedt, kunt u beter naar een andere distributie uitkijken.Omvang700 MBDownloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaar-Processor (minimaal benodigd)Intel Atom

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten