Microsoft wordt strenger met activatie

Windows 8 wordt volgens Microsoft moeilijker te hacken dan voorgaande versies. Voorgeïnstalleerde exemplaren worden al in de pc-fabriek voorzien van een uniek serienummer.

Sinds Windows XP had Microsoft niet veel veranderd aan het activatiemechanisme. Bij installatie van Windows voer je een serienummer in dat vervolgens online gecontroleerd wordt. Hackers hebben die systemen tot nu toe altijd weten te omzeilen, zelfs toen vanaf Windows 7 er een bios-component werd toegevoegd.

OEM Activation is het Microsoft-systeem waarmee fabrikanten hun pc’s al kunnen voorzien van een geactiveerde Windows-versie, op basis van een generiek serienummer. OEM Activation 3.0, dat met Windows 8 wordt ingevoerd, dwingt fabrikanten om per pc al een uniek serienummer aan het bios toe te voegen. Dat nummer wordt aan de hardware gekoppeld, waardoor Windows alleen op die specifieke pc geactiveerd kan worden.

Microsoft heeft officieel nog niets bekendgemaakt over de nieuwe activatieprocedure. The Register baseert zich op uitgelekte slides van Microsoft-trainingsmateriaal. Of de nieuwe activatieprocedure ook gaat gelden voor Windows XP, Vista of 7, is niet bekend.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: hackers, activatie