abonneren

Microsoft Windows 8.1 Preview

Microsoft komt later dit jaar met een uitgebreide update voor Windows 8. Onlangs bracht het alvast een preview-versie uit met allerlei verse snufjes. We leggen Windows 8.1 onder een vergrootglas en vertellen je wat er allemaal nieuw is. En er is goed nieuws: de startknop is terug!

Sinds het besluit van Microsoft om de startknop in Windows 8 weg te laten, heeft het softwarebedrijf een flinke lading protesten over zich heen gekregen. Het is dus niet zo gek dat de startknop in deze eerste grote update (ook wel Windows Blue genoemd) terug is. Linksonder in de Taakbalk pronkt als vanouds het Windows-logo. Zodra je daarop klikt, opent het Startscherm in de Metro-interface. Gelukkig ‘hang’ je eenvoudig een andere functie aan dit onderdeel, door de instellingen van de Taakbalk te wijzigen. Je opent als alternatief een overzicht met alle geïnstalleerde apps. Wanneer je met de rechtermuisknop klikt op de startknop, heb je rechtstreeks toegang tot allerlei Configuratieschermonderdelen en andere hulpprogramma’s.

Persoonlijk vergrendelingsscherm
Vanuit het Startscherm regel je nu veel meer zaken. Zo voeg je eenvoudig eigen foto’s toe aan het vergrendelingsscherm, waarna ze in een mooie diavoorstelling verschijnen. Hiervoor gebruik je afbeeldingen die lokaal of in de cloudomgeving van SkyDrive staan opgeslagen. Het Startscherm kent veel meer mogelijkheden om instellingen op je computer of tablet naar je hand te zetten. Voor het wijzigen van de resolutie of energie-instellingen hoef je bijvoorbeeld voortaan niet meer het Configuratiescherm te openen.

Flexibel Startscherm
Leuk is dat je de bureaubladachtergrond nu ook probleemloos in de Metro-interface gebruikt. Sowieso heb je meer opties om de kleuren en tegelgroottes van het Startscherm naar eigen wens in te stellen. In de Metro-omgeving selecteer je in een handomdraai meerdere apps. Het is op die manier een fluitje van een cent om gelijktijdig verschillende tegels te bewerken of te verwijderen. Windows synchroniseert persoonlijke instellingen en apps van het Startscherm automatisch met andere systemen waarop je het besturingssysteem installeert.

Uitgebreid zoeken
Microsoft heeft de zoekfunctie in het besturingssysteem uitgebreid. Niet alleen zoek je naar bestanden, instellingen en apps op je eigen computer, maar je krijgt ook zoekresultaten van het web te zien. De zoekmachine Bing is namelijk aan Windows 8 toegevoegd. Informatie van Wikipedia en andere webbronnen is meteen beschikbaar. Typ je bijvoorbeeld de naam van een stad, dan bekijk je direct een plattegrond en zie je wat de temperatuur momenteel is. Het is niet meer nodig om hiervoor eerst Internet Explorer te openen.

Apps
De Windows Store oogt nu overzichtelijker: bij de aangeboden apps staat meer informatie. Microsoft heeft ook veel apps verbeterd. Zo bevat de toepassing Foto’s meer bewerkingsgereedschappen en geeft SkyDrive toegang tot zowel lokale als online bestanden. Windows 8.1 is in staat om meerdere gebruikersvensters op het scherm te openen, zodat je met verschillende toepassingen tegelijk aan de slag kunt. Op een klein scherm open je twee apps naast elkaar, op een groot scherm zelfs vier. Voortaan installeert het besturingssysteem op de achtergrond automatisch nieuwe versies van apps. Nieuwe toepassingen die je toevoegt vanuit de Windows Store, verschijnen niet meer vanzelf in het Startscherm – in het appoverzicht bepaal je welke applicaties je daar wilt weergeven.

Opslaan in SkyDrive
SkyDrive is in Windows 8.1 nog belangrijker gemaakt. Voortaan is deze ‘online harde schijf’ de standaard opslaglocatie voor documenten, foto’s en video’s. Wil je met de webcam van je notebook bijvoorbeeld een filmpje opnemen en opslaan, dan opent eerst de SkyDrive-map. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je bestanden overal beschikbaar zijn. Maar Windows bewaart ook automatisch een lokale versie, zodat de bestanden ook bereikbaar zijn op plekken zonder internetverbinding.

Internet Explorer 11
In Windows 8.1 zit ook de nieuwste versie van Internet Explorer opgesloten. Volgens Microsoft is de elfde editie van deze browser beter geschikt voor aanraakschermen. Bovendien zouden websites sneller laden. Een slimme toevoeging is dat je websites soepel naast elkaar bekijkt op volledige schermgrootte. Gebruik je meerdere systemen met Windows 8.1, dan synchroniseer je openstaande tabbladen tussen deze apparaten. Je voegt daarnaast gemakkelijk Live-tegels toe aan het Startscherm, zodat je moeiteloos op de hoogte blijft van nieuwe berichten op websites.

Kleine wijzigingen
Microsoft heeft nog allerlei kleine aanpassingen toegevoegd aan Windows 8. Tot dusver was het vanuit het Startscherm alleen mogelijk om via de rechtermuisknop naar het overzicht met apps te gaan. Onder de tegels is er nu een klein pijltje zichtbaar waarmee je vlotter toegang hebt tot alle programma’s. Verder kan Windows beter overweg met hoge resoluties, zodat de desktopmodus met het Bureaublad prima uit de verf komt. Kleine pictogrammen en teksten zijn bij hoge-resolutiecomputerschermen verleden tijd! Tot slot: 3D-ontwerpers kunnen hun creaties rechtstreeks afdrukken op een geschikte 3D-printer.

Wanneer?
Het staat nog niet vast wanneer Microsoft de definitieve versie van Windows 8.1 vrijgeeft. Wel maakte het bekend dat de update niets kost en nog dit jaar verschijnt. Als je niet zo lang wilt wachten, installeer je vrijblijvend de preview-versie vanuit de Windows Store, of via een iso-bestand. Overigens is dat vooralsnog alleen mogelijk wanneer je een Engelstalige versie van het besturingssysteem gebruikt (of één van de andere twaalf ondersteunde talen). Besef wel dat het nog niet om de definitieve update gaat. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat bepaalde soft- en hardware nog niet geschikt is voor Windows 8.1.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie