Microsoft maakt meer winst met Android dan met Windows Phone

De winst die Microsoft via verkochte Android-toestellen binnenharkt is groter dan de winst die het bedrijf behaald met het eigen Windows Phone. Android levert Microsoft in 2013 ongeveer 3,4 miljard dollar op. De reden? Patenten natuurlijk.

Ondanks de moeilijkheden om gebruikers te overtuigen van Windows Phone verdient Microsoft goed aan mobiele apparaten. Dankzij verschillende octrooiovereenkomsten verdient Microsoft namelijk zo’n 8 dollar per Android-toestel. Dit zou Microsoft in 2013 een slordige 3,4 miljard dollar kunnen opleveren.

 

Het marktaandeel van Windows Phone blijft ontzettend beperkt. (Grafiek: NetMarketShare)

Helemaal nieuw is dit niet. Microsoft verdiende al honderden miljoenen dollars aan Android-toestellen sinds 2011. Deze winsten zijn het resultaat van octrooien. Verkopers die niet willen betalen, mogen het voor de rechtbank gaan uitvechten.

Het is echter niet het hoofddoel om te winnen in de rechtbank. De afgelopen maanden heeft Microsoft verschillende fabrikanten kunnen overtuigen dat de gerechtskosten vaak duurder zijn dan het uitbetalen van de octrooilicenties.

Enkel Motorola Mobility, een divisie van Huawei en Google, blijft vandaag gespaard van de taks op intellectueel eigendomsrecht. “Dit is dezelfde tactiek die we telkens opnieuw zien bij Microsoft. In plaats van geweldige nieuwe producten te maken, vallen ze liever de concurrentie aan. Op die manier worden Android-apparaten alleen maar duurder voor de consument”, zegt Google-woordvoerder Matt Kallman aan Dow Jones Business News.

In het huidige juridische klimaat gebruiken veel grote bedrijven patenten om te strijden tegen concurrenten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: financieel, andromo