Microsoft lanceert Windows 8

Microsoft heeft Windows 8 gelanceerd. Het softwarebedrijf hoopt in korte tijd zoveel mogelijk gebruikers over de streep te trekken om Windows 8 te installeren op hun desktop of laptop. Klanten met Windows XP SP3, Windows Vista of Windows 7 kunnen tot 31 januari 2013 upgraden naar Windows 8 Pro tegen de speciale prijs van € 30.

Deze prijs is geldig voor de downloadbare upgrade. Je kunt Windows 8 Pro ook laten opsturen op dvd. In het laatste geval ben je € 60 kwijt.

Met Windows 8 neemt Microsoft afscheid van het vertrouwde bureaublad en de startknopfunctie. In de plaats daarvan krijgt de pc-gebruiker de zogenoemde metro-interface voorgeschoteld, waarin de programma's in een mozaïek van tegels worden weergegeven. Deze interface is vergelijkbaar met die op de nieuwe Windows RT tablets, en is ideaal als je met een touchscreen werkt.

Voor mensen die op hun Windows-pc nog met een toetsenbord en muis werken, dat zullen de meesten zijn, is de nieuwe interface een heel ander verhaal. De meningen hierover zijn nogal verdeeld. De een raakt er uiteindelijk aan gewend en de ander vindt het na een tijdje nog steeds een crime om mee te werken.

Microsoft heeft op de speciale Windows-site veel videomateriaal geplaatst over de werking van Windows 8. Daarmee krijg je een goede indruk van dit nieuwe besturingssysteem en kun je zelf beslissen of het de moeite waard is om te upgraden. Als je tevreden bent met je huidige Windows-systeem, bijvoorbeeld Windows 7, dan is het aan te raden om hier voorlopig bij te blijven.

Gebruikers die naar Windows 8 willen upgraden kunnen dit doen met behulp van de handige Windows 8 Upgrade Assistant. Dit is software die informatie verzamelt over de betreffende pc. De Upgrade Assistant stelt vervolgens een compatibiliteitsrapport op dat helpt bij het kopen, downloaden en installeren. Zo kun je direct bekijken of er zich problemen kunnen voordoen met je favoriete software of hardware. Deze Upgrade Assistant verplicht je niet tot aankoop van Windows 8.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: pc