abonneren

Microsoft investeert in Android-build Cyanogenmod - maar waarom?

Microsoft wil geld investeren in Cyanogenmod, de Android-versie die door een stel ontwikkelaars en hackers wordt gebruikt om alternatieve ROMs aan te bieden. Het is niet meteen duidelijk wat Microsoft voor invloed wil met de makers, maar waarschijnlijk wil het bedrijf meehelpen om Googles grip op Android af te zwakken.
The Wall Street Journal meldt vandaag dat Microsoft zo'n 70 miljoen dollar investeert in Cyanogenmod. Dat is een schijntje vergeleken met de honderden miljoenen die Cyanogenmod waard is, maar toch is de investering opvallend. Microsoft heeft namelijk niets te maken met Android of speciale mods.

Open source

Cyanogenmod is een mod die gebaseerd is op Android. Die wordt op sommige telefoons als de OnePlus One meegeleverd, maar gebruikers kunnen Cyanogenmod ook zelf downloaden en op hun toestel zetten. Cyanogenmod wordt door fans geprezen omdat je er zo'n beetje álles op te tweaken en aan te passen valt. Ook is Cyanogenmod erg kaal en komen er geen vervelende skins of bloatware-apps op meegeleverd, zoals grote fabrikanten dat met hun toestellen wel vaak doen. Cyanogenmod zou op ruim 50 miljoen toestellen draaien, zeggen de makers.

Android los van Google

De baas van Cyanogenmod zei onlangs nog dat het bedrijf "Android los wil trekken van Google". Het besturingssysteem wordt nu nog sterk gereguleerd door Google, waardoor het internetbedrijf een enorme invloed heeft op de smartphonemarkt. Daarvan draaien meer dan een miljard toestellen op Android.

Monopolie

Dat betekent ook dat Android bijna een monopolie heeft op smartphones (samen met Apple), en dat zit Microsoft niet lekker. Dat krijgt met Windows Phone maar moeilijk voet aan de grond. Een nieuw besturingssysteem zou die monopoliepositie open kunnen breken. Dat is gunstig voor Microsoft, omdat het bij besturingssystemen zoals Cyanogenmod makkelijker is om de zoekmachine te veranderen naar Bing, of om andere Microsoft-apps standaard te installeren in plaats van Google-apps.

Wat er nu gebeurt bij Cyanogenmod is niet helemaal duidelijk. Het bedrijf ging onlangs een exclusieve samenwerking aan met een Indiase provider, maar details over die deal zijn niet helemaal duidelijk.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Cyanogenmod