abonneren

Microsoft beschuldigd van patentbreuk Windows 8

Microsoft wordt vlak na de introductie van Windows 8 producten beschuldigd van patentbreuk door het Amerikaanse bedrijf SurfCast. De laatste claimt het patent op de live tegels te hebben, een concept een prominente functie heeft in Windows 8.

Met Windows 8 heeft Microsoft de interface voorzien van tegels met live informatie over onder andere de laatste e-mailberichten, updates van bekenden via sociale media en diavoorstellingen van foto's. SurfCast zegt het tegelconcept dat in Windows Phone en Windows 8 wordt gebruikt te hebben ontwikkeld en daarop een patent te hebben ingediend. De claim komt zeer waarschijnlijk niet heel toevallig nadat Microsoft het nieuwe besturingssysteem voor smartphones, tablets en pc's heeft geïntroduceerd.

SurfCast wil Microsoft voor de rechter slepen vanwege patentbreuk met alle producten die het heeft gelanceerd. Het gaat daarbij om Windows 8, Windows RT, Windows Phone 7 en de nieuwe Surface tablet. Het lijkt erop dat SurfCast rustig heeft afgewacht tot de grote productlancering van Microsoft. Met Windows Phone 7 zijn ze in ieder geval rijkelijk laat.

De kwestie draait om het patent 6,724,403 dat in de Verenigde Staten is ingediend, meldt Digital Trends. Dit patent is op 30 oktober 2000 aangevraagd en uitgegeven op 20 april 2004. Op de bijgevoegde tekeningen is inderdaad een betegelde interface te zien. SurfCast heeft daarbij rustig het stokoude mailprogramma Outlook Express van Microsoft in een tegel geplaatst.

Ook Microsoft zelf heeft in 2011 een patent gekregen op het live tegelconcept. Dit patent is in de VS aangevraagd onder nummer 7,933,632, en refereert zelfs naar het patent van SurfCast. Dit zou betekenen dat de autoriteiten van de US Patent Office genoeg verschil zagen om Microsoft een patent te geven. Tijdens het proces van de patentaanvraag zou Surfcast zelfs de tijd hebben gekregen om zelf actie hierop te ondernemen.

 

 

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Besturingssystemen