Microsoft belooft betere update-tests voor Windows 10

De recente fout met automatisch geïnstalleerde Nvidia-driversoftware zet Microsoft aan tot extra controle van updates voor Windows 10. Die komen immers vanzelf en meteen binnen. Download en installatie zijn niet uit te stellen.

Tot op heden waren updates voor Windows op verschillende ‘standen’ in te stellen. Deze gebruikersopties lopen uiteen van (het door Microsoft aanbevolen) volautomatisch downloaden en installeren, via alleen downloaden en dan melden, tot slechts melden of zelfs geheel niet controleren of er updates zijn. Met Windows 10 komt hier een eind aan. Gebruikers krijgen nieuwe updates automatisch en meteen binnen, zowel download als installatie.

‘Nog strenger controleren’

Net vóór de officiële release van Windows 10 heeft deze automatische update al voor problemen gezorgd. Een driver van chipfabrikant Nvidia is automatisch geïnstalleerd en heeft geleid tot beeldstoringen en zelfs onbootbare pc’s. Innovation director Marcel Timmer van Microsoft stelt gerust dat dit én de preview van Windows 10 betrof én dat Microsoft nu nog strenger controleert welke updates het distribueert naar gebruikers van zijn nieuwste besturingssysteem.

Timmer benadrukt dat ook nu na de initiële release het Insider-testprogramma nog doorloopt. Gebruikers die daaraan meedoen krijgen updates nog iets eerder. Deze Insiders blijven met hun Windows 10-installaties voorlopen op de publiek beschikbare updates. Timmer vertelt dat de telemetriedata uit het testprogramma uitgebreid wordt geanalyseerd op bugs.

De verplichting van updates, waaronder ook patches voor beveiligingsgaten, geldt volgens Timmer niet alleen voor de consumentenuitvoering Home. Ook de zakelijke Pro-variant van Windows 10 krijgt updates vanzelf en meteen binnen, antwoordt hij op vragen van PCM. “Het is automatische updates aan, of uit”, vertelt hij. “Je kunt je pc ook offline halen.” Gebruikers kunnen dus wel geheel afzien van updates, maar lopen daardoor risico van beveiligingsdreigingen.

Grip voor zakelijk gebruik

Toch heeft PCM in de gister uitgebrachte release van Windows 10 Pro de optie ‘Upgrades uitstellen’ aangetroffen. Die instelling valt aan te vinken, maar onduidelijk is hoe lang het uitstel is dat daarmee wordt verkregen. De link ‘Meer informatie’ bij deze update-optie leidt naar een algemene informatiepagina op Microsofts supportsite TechCenter. Daar geeft de leverancier uitleg en tips voor zakelijke ingebruikname (uitrol) van Windows 10.

Bedrijven die de Enterprise-uitvoering van Windows 10 gebruiken, hebben meer grip op updates. Zij kunnen met de beheersoftware Windows Update for Business zelf bepalen welke updates zij wel of niet willen installeren op welke pc’s in hun bedrijfsomgeving. Windows Update for Business is de opvolger van de gratis WSUS-software (Windows Server Update Services). Daarnaast biedt Microsoft nog een aparte LTS-uitvoering (long term servicing) van Windows 10 die stabiel en geheel zonder updates draait. Bijvoorbeeld voor een computer die in een ziekenhuis is aangesloten op hartbewakingsapparatuur, geeft Timmer als voorbeeld.

 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: automatisch, updates, testen, insider