abonneren

MeeGo is dood, leve Tizen!

Net na de officiële introductie van de eerste smartphone – de Nokia N9 –met MeeGo als besturingssysteem, kondigt Intel aan het al door velen voor dood verklaarde besturingssysteem onder te brengen bij de Linux Foundation en de Limo Foundation. MeeGo gaat op in het besturingsysteem Tizen.

Tizen is een opensource softwareplatform dat is bedoeld voor meerdere categorieën apparaten. Tizen wordt gebaseerd op zowel LiMo (Linux Mobile) als MeeGo. Bestaande MeeGo-partners bundelen nu hun krachten met Intel en Samsung om Tizen tot een universeel Linux-platform voor kleine en mobiele apparaten te maken. We hebben het dan over smartphones, tablets, netbooks, televisies en auto-elektronica. Het nieuwe platform leunt vooral op het toepassen van HTML5-ontwikkelingen.

Nokia
MeeGo is hiermee officieel door Intel de nek om gedraaid. Ironisch genoeg net nadat Nokia met de N9 een eerste MeeGo-smartphone heeft uitgebracht. Nokia is wel hoofdschuldige door met Microsoft een nagenoeg exclusieve samenwerking voor het gebruik van Windows Phone 7 als besturingssysteem voor smartphones aan te gaan. Nokia was een belangrijke MeeGo-partner voor Intel, met de inbreng van de eigen Maemo-Linuxvariant. 

Samsung
De vraag is nu wat Samsung met het eigen Bada-besturingssysteem gaat doen. Als het gerucht waar is dat Samsung Bada opensource wil maken, zou het wellicht ook met Tizen worden samengevoegd? Misschien ontstaat er dan toch nog wat moois als alternatief voor Android? 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: