abonneren

Marktaandeel Windows zakt in

Het aantal Windows-pc's neemt relatief snel af ten gunste van mobiele apparaten met besturingssystemen van Apple en Android. Business Insider laat de vrije val van Windows zien via een aantal opmerkelijke grafieken.

Wie het in 2009 over computers en besturingssystemen had, had het met name over Windows. In slechts vier jaar tijd is de situatie echter volledig veranderd door de komst van de iPad en de explosieve groei van smartphones.

Monopolie Windows verleden tijd

Business Insider zette een aantal grafiekjes op een rij waaruit blijkt dat de monopoliepositie van Windows-pc’s verleden tijd is. Op de pc zelf is Windows nog wel heer en meester maar de pc als productgroep heeft razendsnel marktaandeel verloren aan tablets en smartphones en op die apparaten staat vaak Android of iOS geïnstalleerd. Het is niet zo dat Windows weggevaagd wordt -op pc-gebied is Windows nog steeds marktleider- maar door de enorme toename van het aantal mobiele apparaten is het marktaandeel van Windows dramatisch afgenomen.

 

Business Insider grafiek pc-smartphone-tablet

In deze grafiek zien we de explosieve groei van smartphone en ook tablets (rood = pc, blauw = smartphone, oranje = tablet)

 

Business Insider Windows-android-ios-blackberry-other

In deze grafiek zien we dat een groot deel nog steeds pc’s zijn maar dat Android nu een stuk groter is dan Windows (rood = android, geel = windows, paars = apple, blauw = blackberry, groen = other)

 

Invloed iPad op pc-verkoop

Horace Dediu, Asymco: In deze grafiek zien we duidelijk dat de groei van pc’s afneemt na de komst van de iPad.

Windows vs Android vs iOS

Of pc’s met Windows nog een comeback maken lijkt onwaarschijnlijk maar een verloren strijd voor Microsofts besturingssysteem is het nog niet. Microsoft doet namelijk pas sinds kort echt mee (we vergeten Windows Mobile even) in de strijd om marktaandeel op het mobiele platform. Microsoft heeft Windows Phone 8 op de smartphone en Windows 8 Pro en Windows RT voor op de tablet.  Afgelopen maandag voerde Microsoft een prijsverlaging voor de Surface RT in. Deze tablet is nu 150 euro goedkoper waardoor er wellicht wat marktaandeel kan worden afgesnoept van Android en iOS.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: onderzoek, Marktaandeel

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord