abonneren

Marktaandeel Microsoft gedaald naar 20 procent

Goldman Sachs stelt dat het marktaandeel van de diverse besturingssystemen van Microsoft is gedaald naar 20 procent. De zakenbank schrijft dit in een rapport over de verschillende besturingssystemen die momenteel worden gebruikt op pc's en mobiele apparaten.

Volgens het rapport van Goldman Sachs was Microsoft in 2000 nog de dominante speler. In die tijd draaide 97 procent van alle computers met de besturingssystemen van Microsoft. De desktop en de laptop waren toen nog dominant. Na de introductie van de tablets en smartphones is dit marktaandeel zeer sterk gedaald naar ongeveer 20 procent in 2012.

Google marktleider
In de consumentenmarkt voor computers is Google Android momenteel de marktleider met 42 procent. Apple iOS en Microsoft Windows volgen met respectievelijk 24 en 20 procent. De lancering van Windows 8 en Windows Phone 8 is voor Microsoft cruciaal om het verloren marktaandeel weer terug te veroveren op de concurrentie. Consumenten nemen hun mobiele apparatuur vaak mee naar hun werk. Dit beïnvloedt de acceptatie van computersystemen, denkt Goldman Sachs.

Sleutelpositie voor tablets
De zakenbank voorspelt dat tablets steeds meer een sleutelpositie zullen krijgen. Mensen zullen daardoor eerder voor een smartphone met hetzelfde besturingssysteem kiezen. Door de dominante positie op de tabletmarkt zou Apple zijn marktaandeel in de smartphonemarkt de komende tijd kunnen verstevigen. Momenteel is dit marktaandeel 18 procent. Voor Google is het strategisch gezien belangrijk om een uitstekende tablet in de markt te zetten. De zoekmachinegigant zou anders het risico lopen om vanaf 2013 zijn stevige marktaandeel (ongeveer 55 procent) in de smartphonemarkt te verliezen.

Smart TV
Daarnaast wordt de markt volgens Goldman Sachs beïnvloed door Smart TVs met apparaten als de Xbox, Apple TV en Google TV. Zo zou de lancering van de Xbox720 in 2013 de games en contentstreams naar een hoger niveau kunnen tillen. Skype kan daarbij een belangrijke rol spelen in de verbetering van de online-communicatie.

Aan traditionele desktopsystemen verdient Microsoft nog het meest. Goldman Sachs schat dat de Windowsgigant ruwweg vijf Windows Phones of twee Windows 8 RT tablets moet verkopen om het verlies van de verkoop van een traditionele Windows-pc op te vangen.

Bron: Seattle Times

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: PC, smartphones, tablets

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI