abonneren

Mark Shuttleworth geïnterviewd over mobiel Ubuntu

Onze collega's van ZDNet spraken met Mark Shuttleworth van Ubuntu over de mobiele versie van het OS voor smartphones en tablets. Hier lees je het volledige interview.

ZDNet ontmoette Mark Shuttleworth - de oprichter van Canonical, het bedrijf achter Ubuntu - op het Mobile World Congress om het te hebben over Ubuntu op tablets, smartphones en meer.

Ubuntu op de desktop groeit steeds sneller uit tot een herkenbaar merk en heeft een lange geschiedenis in de openbrongemeenschap. Maar in plaats van zich tot één platform te beperken, wil Canonial dezelfde kernel gebruiken om hetzelfde platform op smartphones, tablets, desktops en tv’s aan te bieden.

 
Ad-break
 

Shuttleworth gaat nooit een uitdaging uit de weg en 2013 kende al een vliegende start voor de Zuid-Afrikaanse ondernemer, met als belangrijkste wapenfeit de onthulling van het nieuweUbuntu-platform voor smartphones en tablets.

Er was voor MWC al heel wat te doen rond Ubuntu en de toegepaste strategie. Zijn er nog meer aankondigingen in het verschiet?

Shuttleworth: “Dit is een grote voor ons. We hebben een partnership met een chipleverancier die we binnenkort bekend zullen maken, maar het is een belangrijke speler in het mobiele ecosysteem en ze optimaliseren prototypes.”

Het voelt aan alsof het een lange weg is geweest, met al enkele hints van wat zou komen bij de lancering van Ubuntu voor Android.

Shuttleworth: “Zo’n vier jaar geleden hebben we onze visie uiteen gezet - telefoon, tablet, pc, tv - en we hebben een design team samengesteld dat die uitdaging is aangegaan. Het resultaat is erg elegant. Dit [de tablet] is de missing link, de brug tussen wat we zes weken geleden getoond hebben en de desktop. In zekere zin waren de elementen al aan het oppervlak aanwezig. Je kan teruggaan tot 2009 en dingen zien die toen in de distro terecht kwamen en nu komen al die stukjes samen.”

Het lijkt erop dat elk Ubuntu-toestel dienst kan doen als een aanvulling voor een ander toestel, bijvoorbeeld de smartphone en tablet. Voorspel je dat winkels smartphones en tablets met Ubuntu in bundel zullen verkopen?

Shuttleworth: “In één versie van de visie koop je gewoon de smartphone en hang je die aan een groter stuk glas en krijg je een tablet. Koppel je hem weer los, dan heb je terug een smartphone. Het is gewoon één toestel.”

Wat is de insteek voor bedrijven?

Shuttleworth: “We hebben een aantal unieke zaken voor bedrijven. We bieden volledige schijfencryptie en aparte encryptie voor elke gebruikerssessie. Het is Ubuntu dus dat alles kan in LDAP of Active Directory verweven worden. Vanuit een bedrijfsperspectief is dit de eerste echt veilige tablet die kan worden gebruikt voor militaire, financiële of medische doeleinden.”

Zie je Ubuntu via de BYOD-route bedrijven binnenkomen of zie je bedrijven zelf meteen een volledige vloot toestellen aanschaffen?

 

Shuttleworth: “Er zijn een paar goede redenen waarom bedrijven voor Ubuntu zouden kiezen. Op gebied van beveiliging is malware een echt probleem op Android, Ubuntu is dan een veel nettere omgeving. Ik kan [ook] zien waarom de consument er voor zou kiezen. Wat we presenteren is voor de consument een erg mooi product.”

Heb je features moeten laten vallen die je er eigenlijk liever in wilde houden en plan je die op een later moment opnieuw te introduceren?

Shuttleworth: “Dat is een interessante vraag. We hebben heel wat goede ideeën moeten laten vallen. Dat is het net wanneer je iets ontwerpt - je hebt voortdurend goede ideeën. We hebben ons bij elk idee moeten afvragen wat de prioriteit is en hoe nuttig het eigenlijk is. Kunnen we het naar de verschillende toestellen vertalen of is het maar van belang voor enkel de pc-interface?”

Wanneer kan ik een Ubuntu-smartphone of -tablet in handen krijgen?

Shuttleworth: “Ik denk smartphones in januari en tablets in april [2014]. Dit is momenteel nog de ontwikkelaarsversie en die kan je nog niet echt gebruiken als je dagdagelijkse driver, maar binnen enkele weken zal dat wel kunnen.”

Je hebt het natuurlijk nog maar enkele dagen geleden gelanceerd.

Shuttleworth: “We hebben het voor de vier Nexus-toestellen gelanceerd en nu hebben we al 20 work-in-progress ports van de gemeenschap. Sommige daarvan zijn voor oudere toestellen.”

Weet je hoeveel mensen de ontwikkelaarsversie al gedownload hebben?

Shuttleworth: “Ik weet dat we in de eerste zes uur 75.000 downloads hebben gehaald, wat erg cool is.

We hebben veel werk te doen, maar we hebben geweldige partners die meedoen en een erg gemotiveerd team. We hebben een kans om de historische balans van Linux als volger van pc’s om te tippen. Dit is een betere ervaring dan Windows 8. Dat is geen gek ding om te zeggen, belangrijke mensen uit de industrie zeggen dat ‘het beter is dan Windows 8’ [op tablets].”

Via: ZDNet

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Ubuntu, mark shuttleworth