abonneren

Macs geweerd uit Nederlandse zorgsector

Terwijl de Mac-verkoop groeit en de pc-markt krimpt, blijft OS X een minderheid. Het bedienen daarvan is niet altijd kosteneffectief en dus schrapt een Nederlands zorgknooppunt de Mac-support. Apple wordt geweerd uit de zorg.

Apple is net deze maand doorgedrongen tot de top 5 van pc-makers wereldwijd. Nee, niet door de iPad mee te tellen, maar puur en alleen door de verkoop van Macs. Apple heeft daarmee in het derde kwartaal dit jaar een groei van 8,9 procent geboekt. De algehele pc-markt heeft in die periode een krimp van 1,7 procent meegemaakt. Apple heeft pc-maker Asus van de vijfde plaats verdrongen, aldus onderzoeksbureau IDC. Hoewel PCworld opmerkt dat IDC-concurrent Gartner de verkoop net anders inschat.

Webdiensten met browser- én OS-eisen

Toch lijkt de opkomst van Macs niet groot genoeg om iedereen te overtuigen. Sterker nog: een Nederlandse zorgdienstverlener doet de Apple-computers in de ban wat actieve support betreft. Het gaat hierbij niet om een Mac-gebruikende organisatie die zelf overstapt naar Windows. Zorgpartij VECOZO (Veilige Communicatie in de Zorg) schrapt de support voor alle klanten die via het webportal de aangeboden diensten gebruiken.

Dit wordt nu uit de doeken gedaan in de nieuwe editie van MacFan, die deze week in de winkel ligt. VECOZO is een cruciale dienstverlener voor de afhandeling van elektronische declaraties in de zorgsector. Per 1 februari 2015 wordt Mac OS X niet langer ondersteund. Dit besluit is middenin de zomer genomen en medegedeeld aan klanten, waarna er eind augustus nog een toelichting is gepubliceerd. Het beëindigen van de actieve ondersteuning “wil niet zeggen dat Mac OS X voor gebruik van de VECOZO-diensten niet gewoon zou kunnen werken”, aldus die toelichting.

Internet Explorer 8, 9 en 11 wel ondersteund

Een woordvoerster van VECOZO verklaart tegen MacFan dat klanten met een probleem op een niet-ondersteund systeem, zoals een Mac, niet worden geweigerd. Alle klanten blijven hulp krijgen, verzekert ze. Bovendien zijn volgens haar de meeste problemen die voorkomen browsergerelateerd. Alleen houdt formeel de hulp op als een probleem herleidbaar is naar een combinatie van browser en besturingssysteem die níet actief ondersteund worden.

Naast Mac OS X (alle versies) wordt ook de actieve support gestaakt voor Windows Vista. Per 1 november wordt de support gestaakt voor de browsers Internet Explorer 7 en 10, plus Firefox-versies die ouder zijn dan versie 27. Nog wel ondersteund door VECOZO zijn Windows 7 en 8, naast browsers Internet Explorer 8, 9 en 11, plus Firefox met de ‘meest recente updates’, aldus het supportbericht van het zorgknooppunt.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Vista, Ondersteuning, Zorg, Support, Webdiensten, webportal, knooppunt