Apple kiest sinds de grote lancering van Mac OS X in 2001 voor geleidelijke updates van zijn besturingssysteem. Versie 10.6, ofwel Snow Leopard, verschilt niet radicaal van zijn voorganger. De prijs is dan ook bescheiden. Moet iedere Mac-bezitter nu onmiddellijk upgraden?

Wie de Mac na de eenvoudige installatie opnieuw opstart, ziet wellicht tot zijn schrik geen verschil met Leopard, de vorige versie van Mac OS X. Het bureaublad ziet er precies hetzelfde uit als in versie 10.5 (Leopard). De installatie zelf is nóg eenvoudiger dan die van voorgaande versies. Tijdens het proces, dat wel tot een uur kan duren, wordt de Mac eenmaal opnieuw opgestart. U hoeft geen aanvullende gegevens in te vullen. Overigens kan de installatie met ongeveer 7 GB minder schijfruimte toe, doordat overbodige bestanden en ongebruikte stuurprogramma's worden gecomprimeerd of verwijderd.

Zichtbare veranderingen


De vernieuwingen in Snow Leopard moeten we duidelijk niet zoeken in uiterlijkheden, hoewel aan de gebruikersinterface wel degelijk het nodige is veranderd. Het gaat om slimmigheidjes die het werken met het Dock en de Finder vereenvoudigen. Klikt u bijvoorbeeld een paar seconden op een programma in het Dock, dan ziet u alle geopende vensters van dat programma in miniatuurweergave. Ook de weergave van het Dock is iets verbeterd. Mappen waren al als 'stapels' weer te geven, en nu kunt u gemakkelijk door mappen bladeren zonder dat daarbij zoals voorheen de Finder wordt geopend. In de Finder zelf zijn ook paar duidelijke verbetering aangebracht. Er zijn meer opties voor het zoeken in Spotlight en de grootte van pictogrammen is gemakkelijk aan te passen. Door de pictogrammen te vergroten, hoeft u − bijvoorbeeld bij het zoeken naar afbeeldingen − niet naar een andere weergave over te schakelen.

Sneller


De veranderingen in de gebruikersinterface zijn zonder meer fraai. In het dagelijks gebruik valt echter vooral op dat Mac OS X met Snow Leopard merkbaar sneller is geworden. Zo heeft de Mac vanuit de sluimerstand duidelijk minder tijd nodig om op te starten. Macs met een 64-bit processor profiteren bovendien van het feit dat systeemprogramma's, zoals Finder, Mail, Safari en iCal, nu in 64-bit code zijn geschreven. Enigszins verwarrend is dat de kern van Snow Leopard nog standaard in 32-bit modus draait. Opstarten met 64-bit kernel is mogelijk (door tijdens het opstarten de toetsen 4 en 6 tegelijk ingedrukt te houden), maar levert voor de huidige Macs nog geen meerwaarde op.

De snelheidswinst die met de technologie Grand Central Dispatch (GCD) te behalen is, is vooral nog toekomstmuziek. Hiermee kunnen ontwikkelaars gemakkelijk programma's maken die het gebruik van verschillende kernen van de huidige processors beter benutten. Naar verwachting zullen derde partijen hun programma's hierop aanpassen, zodat deze beter gebruikmaken van de processorkracht en dus sneller worden.

Programma's


Veel zakelijke gebruikers hebben ernaar uitgekeken: Mac OS X biedt volledige ondersteuning voor Microsoft Exchange Server 2007. Daardoor is het mogelijk mail, agendaonderdelen en contactpersonen van een Exchange-server te beheren, zonder speciale software van Microsoft te hoeven draaien. Het kalenderprogramma iCal ondersteunt verder de kalenderdiensten van Google en Yahoo! en contactpersonen synchroniseren met Gmail en Yahoo! is ook mogelijk.

Het enige programma dat onder de OS X-upgrade een echte metamorfose heeft ondergaan, is QuickTime, dat nu een compleet programma voor het afspelen en opnemen van multimedia (ook video) is geworden. De interface van dit programma ziet er een stuk gelikter uit.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • programma's werken sneller

  • Exchange-ondersteuning

  • verbeterde weergave Dock en Finder

  • alleen op Macs met Intel-processor

Ondanks dat Snow Leopard een kleine upgrade is, lijkt Apple wel naar alle onderdelen van het besturingssysteem te hebben gekeken. Versie 10.6 is geen bittere noodzaak, maar wie dagelijks een Mac gebruikt, heeft absoluut baat bij de snelheidswinst en de enkele verbetering in de interface.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten