Een jaar na Lion komt Apple met de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor de Mac: Mountain Lion. Door de integratie met iCloud en de programma's uit Apples mobiele besturingssysteem komen iOS en Mac OS wel heel dicht bij elkaar in de buurt.

Terwijl Microsoft dit jaar met Windows 8 een grote update van zijn besturingssysteem uitbrengt, kiest Apple al jaren voor de aanpak van de kleine stappen. We zijn inmiddels aan de achtste upgrade van Mac OS X toe, waarvan de eerste versie in 2001 verscheen. De naam Mountain Lion en de prijs (met € 15,99 is de upgrade iets goedkoper dan bij de voorgaande edities) suggereren dat de schok minder groot is dan de overgang naar versie 10.7 Lion. Toch herbergt Mountain Lion flink wat nieuwe functies.

Evenals de vorige versie is Apples nieuwste OS X-versie alleen verkrijgbaar via de Mac App Store. Wie op 11 juni of later een iMac of Macbook kocht, komt in aanmerking voor een gratis upgrade. Heb je met je Apple ID de upgrade eenmaal gekocht, dan is de download voor je eventuele andere Mac(s) gratis.

iCloud

Een verandering die bijna alle nieuwe en bestaande onderdelen aangaat, is de integratie met Apples iCloud. Niet alleen je contactpersonen en afspraken kun je naadloos laten synchroniseren tussen Mac en smartphone of tablet, ook de nieuwe apps voor notities, herinneringen en de instellingen in het nieuwe Game Center zijn te synchroniseren met iOS-apparaten (iPhone, iPad en iPod touch). De programma's hebben ook nagenoeg dezelfde ‘look and feel’ als hun iOS-varianten. Zoals verwacht, groeien de systemen voor de Mac en voor de draagbare apparaten dan ook steeds meer naar elkaar toe.

Berichtencentrum

Een van de nieuwe onderdelen van Mountain Lion komt rechtstreeks uit iOS. Vanaf iOS 5 kennen we het Berichtencentrum, waarin onder andere meldingen van nieuwe e-mail, afspraken en meldingen van je apps overzichtelijk bij elkaar worden gebracht. Bij Mountain Lion werkt het bijna hetzelfde. Naast het Berichtencentrum, waarin alle berichten in een lijst worden verzameld, zijn er losse meldingen, die rechts boven in beeld verschijnen zodra er een nieuw bericht is. Daarvan zijn twee typen: stroken (kleine berichten die na een paar seconden vanzelf uit beeld verdwijnen) en meldingen (die in beeld blijven totdat je ze wegklikt).

Handig of hinderlijk? De berichten zijn vooral handig, zeker omdat je in de Systeemvoorkeuren precies kunt aangeven welke applicaties een strook en welke een melding moeten weergeven. De meldingen in het Berichtencentrum zijn bovendien met één knop te verwijderen.

Chatten zonder grenzen

Heb je een iPhone of iPad, dan ken je iMessage, de methode om gratis berichtjes naar andere iOS-gebruikers te sturen in de applicatie die je ook voor sms gebruikt. Ook deze applicatie is met Mountain Lion naar de Mac gebracht. Bijzonder handig, omdat je nu berichten naar andere Mac- en iOS-gebruikers vanaf uw Mac kunt typen. Dankzij de iCloud-integratie verschijnt een bericht dat iemand je stuurt nu op alle gekoppelde apparaten. Berichten vervangt ook iChat en ondersteunt naast, AIM, de dienst die iChat gebruikte, ook Google Talk, Yahoo! en Yabber. Een videochat houden, is natuurlijk ook mogelijk. Apples eigen FaceTime is in Berichten geïntegreerd.

Notities en Herinneringen

Het wordt eentonig, maar er zijn nog twee nieuwe apps die Mountain Lion van iOS heeft geleend: Notities en Herinneringen. Notities is nu een losse applicatie, wat aanmerkelijk minder verwarrend is dan de onduidelijke integratie met Mail. Dankzij het programma Herinneringen is het nu eindelijk ook mogelijk op de Mac takenlijsten bij te houden en herinneringen te ontvangen wanneer het tijd is de kinderen uit school te halen of een collega te bellen. Daarbij kun je ook de dag of datum in de taak typen, bijvoorbeeld "auto naar garage 24 sep", "woensdag afspraak tandarts maken" (op 24 september respectievelijk komende woensdag om 12 uur krijg je een melding) of "avond vuilnis buitenzetten" (melding komt om 8 uur 's avonds). Dankzij iCloud laat je de meldingen net zo makkelijk op je iPhone of iPad binnenkomen. Dat je daarbij ook de locatie aan kunt geven waarop een taak moet worden uitgevoerd, is voor die draagbare apparaten ideaal.

Nieuwe kans voor Safari

Ook de bestaande applicaties van Mac OS X zijn in Mountain Lion onder handen genomen. Erg slim is bijvoorbeeld de mogelijkheid in Mail bepaalde personen als VIP aan te merken. In een slimme postbus wordt de mail van je VIPs verzameld en in het Berichtencentrum kun je ervoor kiezen alleen meldingen van mail van VIPs weer te geven. De applicaties Contacten en Agenda (voorheen iCal) zijn op een paar kleinigheden na ongewijzigd gebleven.

Met Safari 6 zijn flinke stappen gezet. De browser lijkt een stuk sneller te werken dan zijn voorganger. De adresbalk gebruik je nu ook om rechtstreeks zoekopdrachten te typen (in Google, Bing of Yahoo!). Dankzij iCloud-integratie is het nu gemakkelijk tabbladen, favorieten en een lijst met nog te lezen websites te synchroniseren met iOS-apparaten. Ongetwijfeld zullen veel gebruikers die op Firefox of Chrome waren overgestapt hierdoor Safari een nieuwe kans geven.

AirPlay

Heb je een iPhone of iPad, dan kun je dankzij de AirPlay-technologie het geluid van dit apparaat naar hiervoor bestemde speakers sturen. Sinds iOS 5 is het bovendien mogelijk het scherm van je draagbare apparaat op een televisietoestel weer te geven, mits je een Apple TV hebt. Dit kastje, dat je op je televisietoestel aansluit, is eerder dit jaar in een sterk verbeterde versie uitgekomen en kost iets meer dan € 100. Met Mountain Lion komt AirPlay nu ook volledig naar de Mac. Zo kun je het volledige scherm van je Mac direct naar een Apple TV streamen, als die zich in hetzelfde netwerk bevindt. Dat kan in een resolutie tot 1920x1080, als je tenminste over de laatste Apple TV beschikt en je Mac het aankan. Video's uit iTunes, YouTube-filmpjes en andere beelden kun je zo razend eenvoudig op je tv weergeven. Al het geluid van je Mac is bovendien nu ook naar draadloze AirPlay-speakers te sturen.

Veilig?

Zoals bekend, wil Apple een scherpe controle houden op de programma's die je op de apparaten installeert. Om dit op de Mac scherp in de gaten te houden, is Gatekeeper ontwikkeld. Standaard zorgt dit ervoor dat je alleen software van door Apple erkende fabrikanten kunt installeren. Hoewel er nog nauwelijks malware voor de Mac is, is dit een manier om het gebruik van onveilige software tegen te gaan. Alleen ben je gebonden aan de restricties van Apple. Het beveiligingsniveau in Gatekeeper is overigens wel in te stellen. 

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

lage prijs

bijna vlekkeloze integratie met iCloud

Berichtencentrum, Herinneringen, iMessage

Minpunten

geen echte innovaties

Conclusie

Wat doet Apple als het door de katachtige roofdieren heen is? Gaan het systeem voor de Mac en voor de draagbare apparaten uiteindelijk versmelten? Duidelijk is dat ze wel heel sterk naar elkaar toe groeien. Voor Apple een slimme manier om het eigen ecosysteem te beschermen. Voor jou als gebruiker is het voordeel dat je met behulp van iCloud veel applicaties naadloos op zowel je Mac als je iPhone en iPad draait. Vooral de nieuwe onderdelen als het Berichtencentrum, Herinneringen en de integratie met iMessage en de mogelijkheid bijna alles met één klik te delen, maken de upgrade meer dan de moeite waard....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten