Op 25 augustus 1991 kondigde Linus Thorvald aan een gratis besturingssysteem te willen maken. Nu 20 jaar later is een grote doorbraak weliswaar uitgebleven, maar toch is Linux niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Toen Torvald zijn plannen als student informatica aankondigde op een bulletin board, zei hij erbij dat Linux een hobby is en niets professioneels. In 2000 had Linux een groot deel van de alternatieve Unix-varianten achter zich gelaten en was het een van de meest gebruikte alternatieve besturingsystemen voor de gesloten besturingssystemen van de grote bedrijven.

Mag op desktops de rol van Linux als besturingsysteem marginaal zijn. Op tablets is Linux in de vorm van er van afgeleide besturingsystemen als Android, QNX, WebOS en iOS absoluut leidend. Ook voor ingebouwde toepassingen in apparaten (embedded software) wordt Linux steeds meer gebruikt. Denk daarbij aan auto-navigatie, slimme televisies, openbaar vervoer informatiesystemen enzovoort. Het heet vaak geen Linux maar, Linux vormt wel de basis voor de gebruikte software.

Linux heeft zijn populariteit vooral te danken aan zijn opensource status. Wereldwijd werken duizenden softwareontwikkelaars aan het uitbreiden, verbeteren en aanpassen van de broncode. Voor toepassing als besturingssysteem op pc’s kan Linux niet op tegen het marketinggeweld van een gigant als Microsoft. Maar zonder Linux zou onze wereld er ongetwijfeld anders uitzien.

Bekijk ook de cartoon over 20 jaar Linux.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten