abonneren

‘Linux heeft van Windows gewonnen’

Jim Zemlin, directeur van de Linux Foundation, heeft in een interview aangegeven dat het Microsoft niet meer als concurrent ziet en dat Linux de strijd gewonnen heeft.

Volgens Zemlin was Windows altijd de grote rivaal van Linux, maar maken ze zich nu niet meer zo druk om Microsoft. ‘Het is als het schoppen tegen een puppy.’  Zo liet de topman weten tegenover Networkworld.

Linux, dat op 5 oktober 1991 het levenslicht zag, zou Microsoft inmiddels op bijna alle markten voorbij zijn gestreefd. Alleen op de desktop-markt blijft Linux nog achter en moet het in Microsoft met een marktaandeel  van 90% zijn meerdere erkennen.

De topman geeft aan dat de waarde van de aandelen van Microsoft stagneren, terwijl die van Red Hat (een grote distributeur van Linux) in de lift zit. Het grootste gedeelte van het internet draait op servers met Linux en het besturingssysteem zou ook op maar liefst 90% van de top 500 supercomputers zijn geïnstalleerd. Daarnaast heeft het ook een groot aandeel in de markt van embedded systemen zoals tv’s, camcorders, e-book-readers e.d. De populariteit van smartphones en tablets zorgen ook voor een boost voor Linux aangezien bijvoorbeeld Android is gebaseerd op Linux net als het nieuwe WebOS van HP.

Zemlin betreurt het dat Linux niet is doorgebroken op de desktop-markt en zegt dat Microsoft als monopolist iedere concurrent van de markt hield. GNOME-ontwikkelaar Miguel de Icaza legt de schuld meer bij de opensource-ontwikkelaars zelf die niet goed op de hoogte zouden zijn van de wensen van de eindgebruiker. Zemlin ziet wel kansen in de flinke groei van smartphones en tablets aangezien hij van mening is dat die de desktop pc voor een groot deel zullen vervangen. Toen hem werd voorgelegd dat volgens recent onderzoek van IDC research blijkt dat Windows Phone 7 in 2015 een groter aandeel zal hebben dan de iPhone, kon hij naar verluid zijn lachen niet inhouden.

Over Apple zelf heeft Zemlin gemengde gevoelens. Hij ziet Apple als een bedrijf dat veel goede dingen heeft gedaan voor de opensource-wereld en dat het veel opensource-componenten binnen hun producten gebruikt en op in sommige gevallen ook goed samenwerkt met de opensource-gemeenschap. Aan de andere kant kan hij niet ontkennen dat Apple een erg gesloten systeem heeft.

Via: Networkworld

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: