SUSE Linux 10.0 SUSE is klaar voor de desktop!

Met SUSE Linux 10.0 neemt Novell een stap die concurrent Red Hat al eerder had genomen: ze gaan zich voornamelijk richten op de zakelijke markt. De aandacht van de ontwikkelaars is daardoor meer op de duurdere Enterprise Server en minder op de 'gewone' SUSE Linux gericht. Met de nieuwe SUSE Linux 10.0 krijgt u veel waar voor uw geld, maar het inrichten van een server is met deze standaarddistributie wel iets lastiger geworden.

Overdaad

SUSE Linux 10.0 is zeer compleet. Naast de bekende Spam Assassin vinden we Antivir en App Armor voor extra bescherming tegen virussen en andere gevaren. Ook aan nieuwe ontwikkelingen is gedacht, zoals de programma's Kphone en Linphone voor voip-telefonie, Kino voor videobewerking en het branden van cd's en dvd's en Beagle voor het doorzoeken van de desktop. De keuze in meegeleverde software is overdadig: naast OpenOffice.org wordt Abi Word meegeleverd, naast The Gimp krijgt u het fotobewerkingspakket Krita (in KOffice) én u kunt kiezen uit meerdere tekenpakketten. Voor het afspelen van dvd's zult u echter zelf naar extra hulpmiddelen op zoek moeten gaan.

Gratis distributie

Sinds Novell SUSE Linux heeft ondergebracht in het openSUSE-project kunt u het product ook gratis downloaden, maar dan bevat het pakket alleen de software die als open source wordt uitgebracht. Gratis programma's die niet voorzien zijn van een opensourcelicentie worden niet meegeleverd. Belangrijke toepassingen, zoals Acrobat Reader, Real Player en Open Xchange ontbreken daardoor, evenals Java, Eclipse Framework of Sax2 voor het configureren van de X-Windows-server. Voor de meeste gebruikers is dat geen probleem, omdat bijna alle ontbrekende applicaties via internet beschikbaar zijn. Wie toch het complete pakket wil hebben, kan kiezen voor de retailversie in doos, met Engelstalige gedrukte handleiding. De meeste overige functionaliteit, zoals de ondersteuning voor bluetooth-apparaten, kan later via YaST worden toegevoegd. SUSE ondersteunt ook het van Debian bekende tool apt, waarmee bijvoorbeeld Devel-pakketten kunnen worden toegevoegd.

Soepele installatie

Bij het installeren van SUSE Linux 10.0 valt allereerst de nieuwe kleurstelling op. In plaats van SUSE-groen of Novell-rood is gekozen voor blauw. Echte vernieuwingen zijn er ook; zo zijn de geavanceerde instellingen bereikbaar via een duidelijk zichtbaar tabblad.
De installatiestappen zijn in vergelijking met eerdere versies doordachter, waardoor het proces soepeler verloopt: Linux is inmiddels net zo gemakkelijk te installeren als Windows. Aan het einde van de installatie wordt via internet de laatste update opgehaald. Daarbij kan er iets misgaan: als er in de pc een extra i/o-adapter aanwezig is, bijvoorbeeld een raid-controller van Adaptec, kunnen er conflicten tussen de drivers ontstaan. In kernel 2.6.13 ondersteunt SUSE 10.0 deze al met een eigen driver, maar laadt tegelijk de driver van de fabrikant. Het resultaat is een instabiele kernel, waardoor het systeem kan vastlopen. Dat is te voorkomen door tijdens de installatie af te zien van de update.

Netwerk

SUSE Linux 10.0 maakt een positieve indruk als netwerkclient. Dankzij de integratie van de nieuwste Samba-versie 3.20 werkt de Linux-pc prima samen met Windows-netwerken. Het gebruik als server leidt tot gemengde resultaten. De nieuwste versies van Samba, open ldap, dns- en dhcp-servers en een databaseserver zijn voorhanden. De hulpmiddelen voor het beheer en de configuratie ervan blijven echter achter bij de mogelijkheden van de individuele toepassingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk de in Samba geïntegreerde migratie van Windows-servers te gebruiken. Ook het beheer van gebruikersaccounts via ldap is niet gerealiseerd ­ de configuratie van de ldap-server overigens wel.

Standaard of server?

Gebruikers die een actueel Linux-besturingssysteem zoeken, kunnen met SUSE 10.0 uitstekend uit de voeten. Wie als administrator echter een gemakkelijk te beheren server nodig heeft, kan beter kiezen voor SUSE Linux Enterprise Server (SLES). Dat bespaart u de moeizame taak om met de standaarddistributie een server in te richten. SLES is met 350 euro aanmerkelijk duurder, maar is qua integratie met serverdiensten beter voorbereid dan de standaarddistributie.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Enorme hoeveelheid tools.

  • Compleet besturingssysteem.

  • Minder geschikt als server.

  • Geen dvd's afspelen.

Omvang500 MBDownloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaProcessor (minimaal benodigd)Intel Pentium 4 HTHoeveelheid RAM (minimaal benodigd)512

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten