abonneren

Komen Windows 8-tablets te laat?

Eerdere marktonderzoeken geven aan dat tablets met Windows 8 enthousiast door het grote publiek zullen worden ontvangen. In een nieuw marktonderzoek stelt Forrester dat de Windows 8 tablets te laat komen.

Microsoft wordt bij de introductie van Windows 8 de vijfde aanbieder van een tabletplatform. Tegen die tijd is het besturingssysteem al verslagen door Apple’s iOS, Android, BlackBerry’s PlayBook en HP’s WebOS TouchPad-tablet.

Microsoft heeft de piek in de belangstelling voor de nieuwe productcategorie al gemist, aldus marktonderzoeker Forrester. In veel gevallen heeft de tweede aanbieder, als snelle volger van degene die een nieuwe productcategorie introduceert, het meeste succes.

Microsoft heeft nu al een enorme achterstand opgelopen, die midden volgend jaar nog verder zal zijn toegenomen. Apple en Samsung hebben nu al hun tweede generatie tablets op de markt en de derde generatie, waarin de meeste kinderziekten zijn verdwenen, is al beschikbaar voordat Windows 8 komt.

Forrester verwacht wel dat Windows 8 goede kansen maakt op desktops en laptops. De Windows 8-tablets moeten het tegen zeker vier succesvolle producten opnemen. De Apple iPad, Samsung Galaxy Tab, de Amazon Kindle Fire en de Nook van Barnes& Noble. De Kindle en de Nook hebben daarbij het voordeel dat ze het prijniveau verlaagd hebben en een eigen ecosysteem met content en apps bieden.

Het Forrester-onderzoek, onder duizenden Amerikaanse consumenten, toont een aanzienlijke verschuiving in de belangstelling. Zo gaf een half jaar geleden nog 46 % van de ondervraagden aan Windows als besturingssysteem te prefereren op een tablet. Dit aantal is nu gedaald tot 25 %. Een daling van maar liefst 21 %.  Tegelijk groeide de belangstelling voor Apple iOS met 12 % en Android met 9%. BlackBerry daalde in dit onderzoek van een bescheiden 2 % naar 1 %.

Forrester schrijft Windows 8 voor tablets nog niet af. Microsoft zal echter flink moeite moeten doen om de opgelopen achterstand goed te maken.

Via: Forrester

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: