abonneren

Kerstspecial: 9 Tips voor Windows Vista!

Speciaal voor de kerstdagen hebben we negen tips en trucs voor Windows Vista.Snel vensters wisselen

U kunt Vista zo instellen dat Windows van venster wisselt als u dit venster aanwijst met de muiscursor. Open het configuratiescherm en dubbelklik in de klassieke weergave op Toegankelijkheidscentrum. Vervolgens klikt u op De muis eenvoudiger in gebruik maken. Vink vervolgens de optie Een venster activeren door er met de muis overheen te zweven aan. Wanneer er nu meerdere vensters in beeld zijn, dan zal het venster dat u met de muiscursor aanwijst, actief worden.

Pad kopieren
Wilt u in een programma een bestand openen dat al in de Verkenner openstaat? In Vista kunt u eenvoudig het volledige pad naar dit bestand kopieëren en vervolgens in het venster Openen plakken.

Houd in de Verkenner Shift ingedrukt en rechtsklik op het bestand. Kies vervolgens Als pad kopieren. In het venster Openen van een willekeurig programma kunt u vervolgens dit pad plakken met Ctrl+V. Uiteraard kunt u het pad ook als tekst in bijvoorbeeld een Word-document plakken.

Bestandsnaam proces
Een handige verbetering in het Taakbeheer in Vista is dat u kunt zien vanaf welke locatie een proces wordt uitgevoerd. Handige informatie als u bijvoorbeeld ongewenste programma's wilt verwijderen. U moet de weergave wel zelf aanzetten.

Open het Taakbeheer (rechtsklikken op de taakbalk en Taakbeheer kiezen) en open het tabblad Processen. Klik in het menu op Beeld en kies Kolommen selecteren. Zet vervolgens een vinkje bij Pad naar image en klik op OK.

Snel zoeken
De Verkenner van Vista kan automatisch de cursor naar het zoekveld brengen als u begint met typen. Om deze mogelijkheid in te schakelen, klikt u op de knop Organiseren en kiest u Map- en zoekopties. Vervolgens opent u het tabblad Weergave en zoekt u de optie Tijdens typen in lijstweergave. Selecteer Automatisch in zoekvak typen. U verliest hiermee wel de handige mogelijkheid om de selectie automatisch naar bestanden te brengen die aan het door u ingetikte woord voldoen.

Meer bestandstypen indexeren
Een belangrijke verbetering in Vista ten opzichte van XP is de bestandsindexering, waarmee u razendsnelle zoekopdrachten uitvoert. Omdat indexeren het systeem merkbaar kan vertragen, worden niet alle bestandstypen geindexeerd. Dat kan lastig zijn. Gelukkig kunt u bestandstypen toevoegen aan de indexering.

Tik in het zoekveld van het startmenu index en druk op Enter. Het venster Opties voor indexeren verschijnt. Klik op Geavanceerd en open het tabblad Bestandstypen. Controleer of de extensie van uw bestandstype al in de lijst staat en vink hem eventueel aan. Mocht de extensie niet bestaan, tik hem dan in het veld en klik op Nieuwe extensie toevoegen. U kunt er ook voor kiezen om de inhoud van bestanden te indexeren.

Pictogrammen vergroten
Wanneer u in de Verkenner van Vista de pictogrammen wilt vergroten of verkleinen, dan hoeft u niet op de knop Beeld te klikken en een afmeting te kiezen. U kunt ook een pictogram aanklikken, Ctrl indrukken en vervolgens aan het scrollwieltje op de muis draaien. De Pictogrammen worden nu vergroot of verkleind, waarbij er meer afmetingen mogelijk zijn dan via de knop Beeld.

Processor kiezen
Wanneer u Vista op een systeem met meerdere processor(kernen) draait, zal Vista een proces automatisch toekennen aan een processor. Via het Taakbeheer kunt u een proces aan een bepaalde processor toekennen. U doet dat via Affiniteit instellen. U kunt met een commando programma's ook laten starten op een processor.

Kopieer hiervoor de snelkoppeling naar een programma en rechtsklik erop. Kies Eigenschappen. In het veld Doel plakt u c:\windows\system32\cmd.exe /C start /affinity 1 voor wat al in het veld staat. Affinity 1 koppelt het proces aan de eerste processor(kern) in uw systeem, 2 aan de tweede, etc. Wanneer u bijvoorbeeld iTunes wilt starten op de eerste processor, dan gebruikt u een opdracht zoals: C:\Windows\System32\cmd.exe /C start /affinity 1 C:\programmas\itunes\itunes.exe.

Helaas werkt de opdracht niet met mappen met spaties, dus u kunt C:\program Files niet gebruiken voor uw programma's.

Geen klikgeluid
Telkens wanneer u een handeling uitvoert in de Verkenner of in Internet Explorer, hoort u een irritant klikgeluidje. Gelukkig kunt u dit geluid uitschakelen via de geluidsinstellingen van Windows. Tik mmsys.cpl in het zoekveld van het startmenu en druk op Enter. Vervolgens opent u het tabblad Geluiden en klikt u onder het kopje Windows Verkenner op Navigeren beginnen. Verander de keuze in geen en klik op OK.

IE-pictogram op bureaublad
In oudere versies van Windows had Internet Explorer een speciaal pictogram op het bureaublad. In Vista kunt u natuurlijk een snelkoppeling op het bureaublad plaatsen, maar het echte pictogram is geen snelkoppeling. Zo kunt u rechtsklikken op dit pictogram om bijvoorbeeld de internetopties te openen.

Om dit speciale pictogram in Vista op het bureaublad te tonen, moet u de register-editor openen. Open de sleutel [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\
CurrentVersion\Explorer. Maak in deze sleutel de sleutel HideDesktopIcons en in deze sleutel de sleutel NewStartPanel. Vervolgens maakt u in die laatste sleutel de DWORD-waarde {871C5380-42A0-1069-A2EA-08002B30309D} met als waardegegevens 0 aan. Sluit de register-editor, breng het bureaublad in beeld en druk op F5 om het bureaublad te verversen. Het IE-pictogram zal nu verschijnen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Besturingssystemen

Tags: