abonneren

JPC 2

Het idee is leuk: zonder iets te installeren gebruikmaken van een virtuele Windows XP-machine. Maar zelfs in een noodgeval, zoals virusinfectie van je pc, kunnen we JPC 2 absoluut niet aanraden.

Een virtuele machine is handig als je snel iets wilt testen wat je op je eigen pc niet vertrouwt, of bijvoorbeeld als je Windows 7-installatie een oud XP-pakket niet meer ondersteunt. Wat dat betreft zou JPC 2 een prima oplossing zijn. Door te surfen naar www.jpc2.com start je een virtuele machine binnen je browser. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is Java. De applet wordt automatisch geladen, maar dan ben je er nog niet. De image met het besturingssysteem wordt vooraf gedownload, wat maximaal een minuut of twee duurt.

Je hebt de keuze tussen een machine met alleen Windows XP of XP en Microsoft Office 2003. Daarnaast kunnen Linux-gebruikers aan de slag met Ubuntu 6 en Ubuntu 8. Oplettende lezers weten dan al: de software is behoorlijk achterhaald. Ubuntu is inmiddels bij versie 11 en zowel Windows XP als Office 2003 naderen met rasse schreden het einde van hun door Microsoft ondersteunde leven.

Oude software is goed geschikt voor emulatie, maar de prestaties van JPC 2 zijn slecht. In de Office-applicaties kun je geen fatsoenlijke brief typen. De site toont een screenshot van de met Windows meegeleverde pinball game: leuk, maar ook dat is onspeelbaar. JPC 2 lijkt alleen geschikt te zijn voor zeer lichte applicaties. Zakelijke gebruikers kunnen het wellicht gebruiken voor software die in nieuwere Windows-versies niet meer ondersteund wordt, maar blij word je er niet van. Ubuntu doet het overigens niet veel beter.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • virtueel werken in (ongeveer) één klik
  • traag
  • flinke download
  • software is écht oud
Het éénklikconcept is leuk bedacht, maar JPC 2 downloadt alsnog heel wat bestanden en is bovendien te traag. Systeembeheerders mogen dit hun gebruikers niet aandoen, en ook voor thuisgebruik is JPC 2 een onhandig product. Het gratis VirtualBox is de moeite van het installeren wél waard.

 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord