abonneren

Hoe werkt de nieuwe Start-knop van Windows 8.1?

Microsoft zal zeer waarschijnlijk e Start-knop laten terugkeren met de komst van Windows 8.1, ofwel Windows Blue. Zal hij op dezelfde manier werken als voorheen, of krijgt hij toch een iets andere functie?

Het lijkt steeds waarschijnlijker dat de Start-knop in de aankomende Blue-update naar Windows 8.1 opnieuw zijn intrede zal maken in Microsofts nieuwe besturingssysteem. Maar zal hij ook zijn oude functie behouden?

Hoewel Microsoft nog niets officieel heeft bevestigd, lijkt de terugkeer van de Start-knop zo goed als een feit. Zeker nu we dankzij Paul Thurrott van Windows SuperSite gelekte screenshots van een recente build van Windows 8.1 te zien hebben gekregen. Daarop is de nieuwe Start-knop duidelijk zichtbaar.

Maar zal die Start-knop op dezelfde manier functioneren als in vorige versies van Windows? Collega Mary Jo Foley van ZDNet.com heeft via een betrouwbare Windows Blue-bron wat meer informatie kunnen achterhalen over de werking van de knop.

De nieuwe Start-knop zal zich, net zoals de oude knop, linksonder in de Taakbalk nestelen, maar kan waarschijnlijk ook worden verborgen voor het geval je hem overbodig vindt. Wanneer een gebruiker zich op het Startscherm of in een Metro-app bevindt, zal de knop pas verschijnen wanneer je je muis naar de linkeronderhoek beweegt.

In die linkeronderhoek bevindt zich momenteel een knop naar het overzicht met alle geïnstalleerde apps. Die knop zou volgens Windows SuperSite verdwijnen en worden vervangen door een veegbeweging naar boven vanaf het Startscherm. Op een traditionele pc verschijnt er een nieuwe knop op het Startscherm wanneer je met je muis beweegt.

Microsoft zou gebruikers die de tegelinterface maar niets vinden de mogelijkheid geven om het overzicht met alle geïnstalleerde apps als standaard in te stellen. Wanneer je dan op de Start-knop drukt, krijg je een lijst met icoontjes in plaats van het getegelde Startscherm. Die icoontjes kan je ordenen op naam of gebruik.

Booten naar desktop

De optie om te booten naar de desktop zit volgens Foley’s bron ook in de huidige Windows Blue-build ingebakken.

Gebruikers kunnen er voor kiezen om bij het opstarten van Windows meteen naar de desktop te gaan. Wanneer je dan op de nieuwe Start-knop drukt, word je naar het Startscherm geleid.

Volgens de bron zou het ook mogelijk worden om de achtergrond van het Startscherm en de desktopinterface van dezelfde achtergrondafbeelding te voorzien. Daar ben je momenteel nog voor aangewezen op externe software, zoals bijvoorbeeld Decor8.

Microsoft zal de publieke preview van Windows 8.1 tijdens de eerste dag van Microsoft Build 2013 lanceren, op 26 juni.

Geschreven door: Dries Cludts op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Startknop

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord