abonneren

HANDS ON: Windows Phone 8.1 nu écht volwassen

Windows Phone 8.1 wordt vanaf de zomer uitgerold voor huidige Windows Phone-gebruikers, maar wij konden al vast kort aan de slag met het nieuwe besturingssysteem voor onder andere de Nokia Lumia. De update van het mobiele besturingssysteem is nogal omvangrijk, maar gaat Microsoft er nu ook eindelijk écht bij horen op de smartphonemarkt?

Windows Phone 8.1 blijft qua uiterlijk hetzelfde, maar krijgt enkele flinke upgrades waarvan het nu eigenlijk vreemd lijkt dat ze niet al veel eerder in Windows Phone zijn geïntegreerd.

Zo krijgt het nieuwe OS eindelijk een notificatiescherm, net als Android- en iOS-toestellen dat nu al hebben. Daarin kun je naast je notificaties ook je instellingen als wifi en bluetooth aanpassen.

Nieuwe wifi-instellingen

Ook komt Windows Phone 8.1 met nieuwe, handige instellingen, zoals het automatisch aanmelden op openbare wifi-netwerken - ook als die een landingspagina hebben, zoals KPN Hotspots. Via dat automatisch aanmelden is het ook mogelijk in te stellen dat jouw 'Vrienden' automatisch aangemeld worden op jouw thuisnetwerk als ze in de buurt zijn. Er is ook een optie in te stellen waarmee de browser minder data verbruikt bij het laden van bepaalde pagina's, en sowieso krijgt de gebruiker veel meer controle over zijn data-limiet.

Swipe

Ook krijgt het besturingssysteem een nieuw toetsenbord met een swipe-functie, wat verdacht veel lijkt op de toetsenborden die nu al zowat ieder nieuw Android-toestel draaien. Ook dat is weer een functie waarvan we het eigenlijk al een jaar geleden hadden verwacht, maar wat wel laat zien dat Windows 8.1 het besturingssysteem er eindelijk helemaal bijhoort.

Synchronisatie

Met Windows Phone 8.1 moet de integratie met de desktop ook beter worden. Zo krijgt de browser IE11 een synchronisatiefunctie, waarmee je je 'Favorieten' of tabbladen naadloos mee kunt nemen naar het andere apparaat. Ook wat de in-app-aankopen van apps betreft moet synchroniseren makkelijker worden: "Als je in een spelletje op de smartphone 1.000 schapen koopt, dan moeten die schapen ook in de desktopversie beschikbaar zijn."

Social

Ook social krijgt wordt extra in het besturingssysteem geïntegreerd. Zo hoef je informatie over je vrienden (zoals foto's en gespreksgeschiedenis) niet meer apart op te zoeken via apps als die van Twitter en Facebook, maar wordt in plaats daarvan al die informatie verzameld in je lijst met contactpersonen.

Zakelijke markt

Met het nieuwe besturingssysteem wil Microsoft zich ook sterker neerzetten op de zakelijke markt. Daarvoor zitten ook allerlei handige functies in het OS, zowel voor de eindgebruiker als voor de systeembeheerder. De IT'ers in het bedrijf kunnen onder andere limieten instellen voor mailaccounts, of het toestel van een afstand leeggooien. Ook krijgt het OS ondersteuning voor VPN, en werkt het uiteraard goed met Office.

De populariteit van een besturingssysteem valt of staat bij het aanbod van beschikbare apps, dus krijgen ook de ontwikkelaars veel mogelijkheden bij het ontwerpen van Windows-apps. Er blijven nog steeds 2 verschillende Windows app-winkels bestaan (voor zowel het mobiele als het desktop-systeem), maar ontwikkelaars kunnen voor beide platformen ontwikkelen of besluiten in welke store ze hun programma's zetten.

Windows Phone 8.1 wordt vanaf deze zomer uitgerold voor ieder toestel dat nu nog op Windows Phone 8 draait. De update is gratis en gaat via wifi 'over the air', dus het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en wat geduld. Tegen die tijd komen we ook met een volledige review van het OS.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags:

Laatste reactie