abonneren

GroupOn belooft Linux Gnome vrede

Online-couponaanbieder GroupOn gaat zijn tablet toch maar geen 'Gnome' noemen. Dat besluit volgt na gesprekken met de Gnome-community, nadat er ophef ontstond over de 'gestolen' naam.

GroupOn bevestigt dat het in conflict was met de Gnome Foundation, die gaat over de Linux-GUI en -bijbehorend applicatieplatform Gnome. De Amerikaanse online-aanbieder van kortingscoupons heeft een kassatablet onder de naam Gnome en vroeg daar handelsmerken op aan. De open source-stichting die Gnome ontwikkelt en daar al sinds 2006 een handelsmerk op heeft geregistreerd, voelt zich bedreigd.

Open source-voorstander

In reactie op vragen van PCM laat GroupOn weten dat het “een sterke voorstander” is van de open source-gemeenschap. “Onze ontwikkelaars hebben zelf ook actief bijgedragen aan diverse open source-projecten”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. De Gnome Foundation weet en erkent dit ook, maar voelt zich juist daarom geschoffeerd door claims op een merknaam voor GroupOn’s eigen, gesloten (proprietary) product.

De coupon-aanbieder die dus ook een kassatablet voor winkeliers uitbrengt, verklaart dat het openstaat voor dialoog. “We hebben de afgelopen maanden contact gehad met de Stichting om tot een voor alle partijen bevredigende oplossing te komen, met inbegrip van alternatieve branding opties, en we willen deze gesprekken graag voortzetten.” Update: Inmiddels hebben de partijen overeenstemming bereikt.

Andere naam kiezen

Daarbij reikt GroupOn ook een olijftak aan: “Onze relatie met de open source gemeenschap is voor ons belangrijker dan de naam van een product. Als we niet met een voor beide partijen aanvaardbare oplossing kunnen komen, zullen we op zoek gaan naar een andere naam." De Gnome Foundation maakt zich nu met een inzamelingsactie op voor het juridisch aanvechten van de handelsmerkaanvragen die GroupOn heeft lopen. Volgens de open source-stichting heeft GroupOn eerder geweigerd om een andere naam te kiezen.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Gnome

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord