Google brengt developer preview Android N uit

Google heeft een eerste testversie van Android N uitgebracht, de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem. Er zitten weinig radicale veranderingen in het nieuwe OS, maar de opvallendste is dat er ondersteuning voor splitscreen in Android komt.

De developer preview is te downloaden en te gebruiken op verschillende Nexus-toestellen. Er zitten nog wel veel bugs in het systeem, waardoor dat nog lang niet perfect draait.
 

Splitscreen

De opvallendste nieuwe feature is native ondersteuning voor splitscreen-applicaties. Dat werkt zowel op smartphones als op tablets, al is splitscreen vooral op die laatste interessant.

Android N is niet de eerste versie van Android met een splitscreenfunctie. Dat zat namelijk ook al in verschillende Samsung Galaxy-tablets. Daar was de splitscreenmodus echter door Samsung gemaakt, terwijl het in Android M native ingebouwd is. Zo kunnen alle fabrikanten en ontwikkelaars met de functie aan de slag.
 

Betere notificaties

In Android N worden ook het notificatiescherm aangepast. Meldingen worden zo gegroepeerd per app, en er komt een quick-reply-functie bij bepaalde notificaties. Daarnaast zit er ook een standaard accubesparing in het OS, en zit er een feature in waarmee de blauwtinten uit het scherm worden gehaald zodat het lezen rustiger is voor je ogen.
 

Embargo

Normaal gesproken worden nieuwe Android-versies pas aangekondigd tijdens Googles ontwikkelaarsconferentie I/O, maar Google heeft de preview nu vast online gezet. Mogelijk komt dat omdat een grote tech-site gisteren al het embargo op publicatie had gebroken.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: android, google, splitscreen, android n