abonneren

Goedkopere Windows 8 voor thuis

Windows 8 wordt naar verwachting niet alleen een stuk goedkoper dan Windows 7, maar krijgt ook nieuwe licenties. Thuisgebruikers kunnen vanaf nu ook aan de slag met de goedkopere systeembouwerslicentie.

Windows is altijd beschikbaar onder verschillende licenties. Je kunt in de winkel een volledige versie kopen of een upgrade, of gebruik maken van een voorgeïnstalleerde versie op een nieuwe pc. Daarnaast is er de systeembouwers- of OEM-licentie, die in veel webwinkels te koop is maar officieel niet voor thuisgebruikers bedoeld was. Met Windows 8 maakt Microsoft het geheel wat klantvriendelijker. Niet alleen worden de licentieteksten leesbaarder gemaakt, maar de nieuwe Personal Use License (System Builder) moet een goedkope optie worden voor mensen die hun eigen systeem bouwen om een legale Windows te installeren.

Volgens ZDNet gaat Microsoft voor Windows 8 met drie licentietypes werken. De retailupgrade, die in de winkels te koop gaat zijn voor Windows 8 en Windows 8 Pro, krijgt zijn eigen licentie. Daarnaast is er de OEM-licentie, die je tegen zult komen als je een nieuwe pc met Windows 8 koopt. De derde licentie is de nieuwe Personal Use License. Deze vervangt de volledige, dure doosjes die je nu in de winkel vindt voor Windows 7 (full packaged product). Als je je eigen pc bouwt moet je op deze manier een stuk goedkoper aan een legale Windowsversie kunnen komen.

Alles wijst er op dat Microsoft de prijs van Windows 8 zo laag mogelijk wil houden. Het bedrijf heeft al een vrij gunstige upgradeprijs aangekondigd (de goedkoopste zelfs voor maar € 15), en de nieuwe licenties moeten het systeem snel bij een groot publiek aan de man brengen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: