Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Geexbox

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Media Centers zijn nog steeds niet echt doorgebroken. Een speciale pc aankopen om dienst te doen als server voor foto's, muziek en video is voor veel mensen teveel van het goede. Een bestaande pc gratis, pijlsnel en moeiteloos omtoveren tot media center klinkt natuurlijk een stuk aantrekkelijker.
GeeXboX is een speciale Linux distributie die belooft dit allemaal waar te maken...

Eisen

Linux is een lichtgewicht besturingssysteem, en de mensen achter GeeXboX hebben hun best gedaan om het allemaal klein te houden. Nog geen negen MB bent u kwijt op usb stick, cd-rom of harde schijf. We raden overigens aan om gebruik te maken van een cd'tje, of eventueel een usb stick. Want GeeXboX kunt u prima gebruiken zonder het te installeren. Steek het schijfje in de cd-rom drive en alles werkt vanzelf. Er worden aardig wat nieuwe drivers meegeleverd, zodat de meeste populaire hardware geschikt is. GeeXboX schijnt al goed te werken op een oude Pentium II 400 megaherz met 64 MB ram, dus de systeemeisen zijn bepaald niet zwaar. Bedienen van de mediaspeler functies kan met het toetsenbord, afstandsbediening en zelfs een joystick.

Inhoud

'Content' is natuurlijk het belangrijkste voor een media center. Het media center moet kunnen omgaan met de bestandsformaten waarin uw collectie is opgeslagen. Op het video front heeft GeeXboX zijn zaakjes prima voor elkaar. Formaten als mpeg 1, 2 en 4, realmedia, windows media video, OggMedia, en Matroska bestanden worden correct afgespeeld. Dus dvd's, vcd's en DivX/XviD avi's kunt u gegarandeerd afspelen. Ook streaming audio (o.a. MP3, WAV, AC3, DTS en FLAC) en andere streams (WebRadio en WebTV) worden ondersteund. Bekijken van DVB en kabeltelevisie behoort ook tot de mogelijkheden. Helaas moet u het wel zonder uw foto collectie stellen, want afbeeldingen worden niet ondersteund. Ook het niet kunnen opnemen van tv programma's is een gemis.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • prima video ondersteuning
  • geen ondersteuning van afbeeldingen of tv opname
Met GeeXboX verandert u snel EN goedkoop een oude pc in een zeer geavanceerd mediacenter. U zult het alleen zonder foto ondersteuning en tv opname moeten doen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 09 november

Laatste reactie