Met een kant-en-klare nas is niets mis, maar bij dergelijke oplossingen ben je wel afhankelijk van de functies die de leverancier erop heeft gezet. Vind je het prettig zelf de ultieme nas in elkaar te sleutelen? Dan is een software-nas als FreeNAS een uitstekende keuze.

Om een FreeNAS in te richten, heb je geen speciale hardware nodig. Wil je echt een optimaal functionerende nas inrichten, dan zijn er qua hardware wel wat zaken om rekening mee te houden. Omdat het bij een nas gaat om het delen van bestanden, heb je vooral veel opslag nodig. Houd daarbij rekening met een eigenaardigheid: de schijf waarop je het FreeNAS-besturingssysteem installeert, kun je nergens anders voor gebruiken! Dit los je eenvoudig op door FreeNAS te installeren op een usb-stick (wij installeren met succes op 1 GB).

ZFS

FreeNAS is gebaseerd op de Unix-variant FreeBSD, hetzelfde besturingssysteem als waar Mac OS X op gebaseerd is. Je krijgt echter geen grafische interface bij het installeren, maar een heel basale, tekstuele installatieprocedure. Veel meer dan aangeven op welke schijf je wilt installeren, hoef je tijdens de installatie niet te doen. Op het moment dat de FreeNAS-computer een ip-adres heeft gekregen, doe je de rest namelijk vanuit de rijkelijk ingerichte web-interface.

Een van de redenen dat FreeNAS bij veel gebruikers geliefd is, is dat het gebruikmaakt van het zettabyte file system (zfs). Dit bestandssysteem uit de Unix-wereld biedt veel geavanceerde eigenschappen. Denk daarbij aan snapshots, waardoor het heel eenvoudig is een specifieke status van het bestandssysteem te bewaren, zodat je makkelijk terug kunt naar een vorige staat als er ooit iets misgaat. Je kunt die snapshots automatisch aan laten maken, waardoor je in feite een eenvoudige, maar efficiënte backupoplossing aanzet. Je mag het echter nooit als een volledige backup beschouwen: de snapshots bevinden zich op hetzelfde apparaat en bieden daarom geen complete bescherming als er iets met het apparaat zelf gebeurt.

Configuratie

Ook heel prettig is dat FreeNAS uitgebreide configuratiemogelijkheden heeft. Ben je een gevorderde gebruiker? Dan kun je helemaal los op de command line interface. Wil je gewoon op eenvoudige wijze een goed functionerende nas inrichten? Dan hoef je geen expert te zijn, want de webinterface biedt gelegenheid om alle belangrijke opties eenvoudig in te stellen. Een absoluut pluspunt is dat ook de geavanceerdere opties volledig vanuit de webinterface ingesteld kunnen worden.

Eenmaal ingericht, biedt FreeNAS verschillende manieren om er je data op op te slaan. Standaardmogelijkheden als Windows, Apple en Unix-shares worden geboden, maar je kunt ook gebruikmaken van een iSCSI target server. Die zorgt ervoor dat je een volume deelt dat op de server die er gebruik van maakt, zichtbaar wordt als extra disk. Daarnaast worden veel andere features geboden die zakelijk interessant zijn, zoals integratie in Active Directory, of het bundelen ("bonden") van netwerkkaarten.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • featurerijk zfs-bestandssysteem

  • goede beheersmogelijkheden

  • voldoende features voor zakelijk gebruik

  • gratis

  • FreeNAS-schijf kan niet gedeeld worden

FreeNAS biedt alles wat je nodig hebt om een goedkope, goedfunctionerende nas in te richten. Wel moet je opletten dat je een aparte schijf gebruikt om te installeren, zoals een usb-stick. Is de installatie met succes uitgevoerd, dan biedt FreeNAS voldoende eenvoud om als simpele nas-oplossing voor thuis ingezet te worden, maar ook geavanceerde opties die het gebruik in een zakelijke omgeving rechtvaardigen.

 

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten