BSD is, net als Linux, gebaseerd op Unix en verschijnt, net als Linux, in vele distributies. Wij testen FreeBSD 8.0 en onderzoeken hoe het zich verhoudt tot zijn verre neef. Is FreeBSD een goed alternatief voor het alomtegenwoordige Linux?

Bij het testen van een besturingssysteem is de installatieprocedure het eerste wat de meeste gebruikers tegenkomen. Hoewel we niet moeilijk willen doen over het feit dat de installer alleen een tekstmodus heeft, zijn er toch wat andere minpunten. Zo worden de schijven van onze test-pc wel herkend en kunnen we partities aanmaken, maar vervolgens kan de installatie niet worden voortgezet, omdat de ingestelde partities niet worden herkend. We besluiten om de test voort te zetten op een virtuele machine. De installatie verloopt hier probleemloos. Bij FreeBSD wordt veel software geleverd, maar vrijwel uitsluitend in de vorm van packages of broncode. Hierdoor moeten we na het voltooien van de installatie zelf nog aan de slag om window manager X11 en grafische schil GNOME toe te voegen en in te stellen.

Als de installatie eenmaal is afgerond, start FreeBSD op met GNOME. Omdat dit grafische systeem ook voor Linux beschikbaar is, zal het u wellicht bekend voorkomen. Het is ook mogelijk om andere desktopomgevingen in te stellen, zoals KDE of Xfce. Sowieso is FreeBSD zeer uitgebreid aan te passen. De installatieprocedure stimuleert het uitzoeken van uw eigen softwarepakketten. Hierdoor kan een beginnende gebruiker wellicht van slag raken, omdat het aanbod groot is en er vrij weinig advies is over de te kiezen applicaties. Gelukkig zijn er ook distributies van FreeBSD die dit voor u opvangen (zoals PC-BSD, zie kader).

De hardwareondersteuning van FreeBSD 8.0 is adequaat, maar niet uitgebreid. Sommige Linux-drivers werken ook op FreeBSD, andere hardware heeft specifieke FreeBSD-drivers nodig. Op het installatieprobleem met de harde schijf na werd alle hardware herkend. Op onze virtuele machine treden geen hardwareproblemen op. Na installatie hebben we direct een internetverbinding (hoewel toegang tot mappen op ons lokale (Windows)netwerk wat meer werk kost). Qua applicaties is FreeBSD wat magertjes ingericht. U kunt snel aan de slag met een browser, mailclient en wat spellen, maar er wordt geen office-pakket geïnstalleerd. Handmatig kunnen we wel in relatief korte tijd Abiword installeren, maar ideaal is het niet. Er is geen grafisch systeem voor pakketmanagement aanwezig, dus toepassingen moet u installeren door middel van tekstcommando's in een terminalvenster.

Met nog meer nadruk dan normaal willen we u aanraden om FreeBSD eerst te testen op een pc zonder belangrijke gegevens. De installatieprocedure is niet heel eenvoudig en de hardwareondersteuning is wat beperkter dan voor Linux.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • zeer flexibel

  • minder geschikt voor beginners

  • geen meerwaarde boven bijv. Linux

FreeBSD valt niet tegen. Met wat meer tweakwerk dan gebruikelijk is er een zeer bruikbaar desktopsysteem van te maken. Maar de vraag is: waarom zou u? Eenmaal geïnstalleerd is het voor kantoortaken, thuisgebruik en eenvoudige spellen even goed geschikt als vergelijkbare Linux-distributies, maar een overtuigende reden om juist voor FreeBSD te kiezen, hebben wij niet kunnen vinden.Downloadversie beschikbaarja

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten