Fedora 9

De distributie Fedora stamt af van de vroegere Red Hat Linux versies, en is tegenwoordig de technologische proeftuin voor Red Hat Enterprise Linux. Daarmee heeft de distributie al een geschiedenis van ongeveer 13 jaar.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De laatste editie van Fedora kan als dvd of als set cd's worden gedownload. Ook bestaat er een aparte live cd, zodat u Fedora kunt gebruiken zonder het eerst te installeren.

De installatiemethode van Fedora is al jaren onveranderd. Er wordt wel iets meer interactie met de gebruiker gevraagd als bij bijvoorbeeld Ubuntu, maar dat geeft anderzijds ook meer mogelijkheden om de installatie aan te passen. Zo kan bij de schijfindeling worden gekozen om een hele disk of alle vrije schijfruimte te gebruiken, maar ook kunt u kiezen om alle bestaande Linux partities nu voor Fedora te gaan gebruiken. Ook bij de selectie van te installeren software is het duidelijk dat u aan de knoppen zit: u kunt in eerste instantie kiezen voor drie hoofdcategorieën, maar als u wilt kunt u deze keuze tot op pakketniveau aanpassen.

Na de installatie wordt nog een kort configuratieproces doorlopen, waarbij onder andere een gebruikersaccount wordt aangemaakt. Daarna hebben we een fraai systeem dat grotendeels werkt. Grotendeels, want op onze laptop krijgen we het draadloos netwerk niet aan de praat. Weliswaar krijgen we een overzicht van alle draadloze netwerken hier in de buurt. Maar als we dan willen verbinden aan ons eigen draadloze netwerk, dan blijkt dat niet te werken. Gelukkig hebben we nog een kabeltje liggen. Na het updaten van het systeem en een keer herstarten blijkt het draadloze netwerk plotseling wel te werken.

Fedora mikt duidelijk niet op de beginnende gebruikers, maar meer op ervaren gebruikers die willen zien waar Red Hat naartoe ontwikkelt. Werken met Fedora houdt in dat je er plezier in moet hebben om te zoeken naar oplossingen. Er zijn uitgebreide handleidingen en howto's om in Fedora de nieuwste Nvidia drivers en multimedia support te installeren. Qua beheertools is alles redelijk op orde, zij het dat de nieuwe software manager een stap terug is. Anderzijds zijn zowel de Gnome als KDE menu indeling overzichtelijker dan voorheen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • degelijke en stabiele distributie
  • veel software meegeleverd
  • niet geschikt voor beginners
Meer gevorderde gebruikers kunnen goed vooruit met Fedora. Je zult dan weliswaar wat meer zelf moeten uitzoeken, maar je hebt dan wel een solide en veelzijdige Linux distributie tot je beschikking.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags: