abonneren

Fedora 15

Hoe spannend is het nog als een Linux-distributie elke zes maanden met een nieuwe versie komt? Fedora wil niet onderdoen voor Ubuntu dat ook net met een nieuwe versie gekomen is. Toch heeft Fedora 15 ook echt wel wat nieuws te bieden.

De meest opvallende vernieuwing is zonder meer de GNOME 3-desktop, met als interface de nieuw ontworpen GNOME Shell. In deze interface is het overzicht van toepassingen duidelijk gescheiden van de vensters van actieve programma's en wordt de knop Activities links boven in beeld gebruikt om te schakelen tussen deze twee interfaces. Dat is in eerste instantie even wennen, maar naar onze mening werkt het prettiger.

Een andere vernieuwing die opvalt, is de verdere integratie van het bestandssysteem BTRFS (Better File System). Dit bestandssysteem, waaraan lang gewerkt is, is nu stabiel genoeg om er bijvoorbeeld je home directory mee te formatteren. Vooral voor systeembeheerders is dit bestandssysteem belangrijk, omdat het door implementatie van een aantal nieuwe technieken zoals een grotere standaardblokgrootte voor bestanden (de zogenaamde extents) een stuk robuuster is dan het oude Ext4-bestandssysteem.

Naast voor de hand liggende vernieuwingen zoals de laatste versies van Office Suite LibreOffice (voorheen OpenOffice.org), en Firefox 4.0, biedt Fedora 15 nog meer vernieuwingen voor systeembeheerders, zoals systemd, wat het opstarten van services voor zijn rekening neemt en dat aanmerkelijk sneller doet dan de oude methode Upstart.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • intu├»tieve nieuwe interface
  • services starten sneller en effici├źnter
  • bestandssysteem BTRFS nu stabiel genoeg
  • nog steeds geen 64-bits Flash-ondersteuning
Fedora 15 is niet zomaar een nieuwe versie, maar biedt opties die echt de moeite waard zijn met als meest opvallende de nieuwe GNOME 3-interface. Deze versie is de upgrade meer dan waard. Het is alleen jammer dat de 64-bitsversie nog steeds geen Flash-ondersteuning kent.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags:

Laatste reactie