Eind aan losse updates voor Windows 7 dankzij 'monthly rollup'

Microsoft wijzigt de updatebezorging voor Windows 7 en 8.1. Voortaan komt er elke maand één cumulatieve update. Overslaan of deïnstalleren van losse updates kan niet meer.

Microsoft beëindigt de bezorging van de individuele updates die het maandelijks uitbrengt voor Windows 7 en ook 8.1. In plaats van losse updates komt er vanaf oktober dit jaar elke maand een enkele cumulatieve update uit. Deze zogeheten Monthly Rollup bevat dan zowel updates voor stabiliteit en betrouwbaarheid als hotfixes voor securityproblemen.

Alles of niets

Door deze overstap van Microsoft kunnen gebruikers niet langer zelf kiezen welke updates ze wel of niet willen installeren. Daarnaast is het bij problemen door updates ook niet meer mogelijk om de verantwoordelijke updates selectief te deïnstalleren. Het is in het verleden al meermaals voorgekomen dat een patch voor een bepaald probleem of securitygat onbedoeld zelf weer problemen veroorzaakte.

De komst van de allesomvattende maandelijkse updates volgt op de in mei dit jaar onthulde ‘optel-update’ die de afgelopen vijf jaar aan updates voor Windows 7 bundelt. Bij de aankondiging van die zogeheten ‘convenience rollup’ heeft Microsoft ook al laten weten dat Windows 7 en 8.1 voortaan elke maand zo’n rollup krijgen. Dit is dan om makkelijker ‘bij’ te kunnen blijven.

Updates voor updates

De bedoeling was toen echter dat dit een extra optie was, naast de los uit te brengen individuele updates. Bovendien was de toen aangekondigde maandelijkse rollup een optionele download die alle non-security updates van de voorgaande maand vervat in één enkele update. Nu kondigt Microsoft echter aan dat het én overstapt op cumulatieve maand-updates én dat die ook securityfixes zullen bevatten.

Windows-gebruikers moeten dus straks kiezen. Óf ze updaten netjes maandelijks óf ze moeten bij eventuele problemen de hele maandronde overslaan: de rollup weigeren of deïnstalleren. Vervolgens moeten ze dan wachten of de problemen zijn gefixt in een volgende maand-update.

Gemaksupdate

Microsoft zet hiermee de lijn door van enerzijds de update-aanpak voor Windows 10 en anderzijds de in mei onthulde ‘convenience rollup’ voor Windows 7. Laatstgenoemde is een soort officieus Service Pack 2 voor de Windows-versie uit 2009. Een Service Pack is een compleet installatiebestand waarin dan alle updates tot het releasemoment zijn opgenomen. Windows 7 heeft in februari 2011 een officieel Service Pack 1 heeft gekregen dat sinds begin 2013 de verplichte basis is voor dat besturingssysteem.

Sinds het verschijnen van SP1 zijn er enkele honderden updates uitgekomen voor Windows 7. Dit zorgde ervoor dat een verse installatie van de nog altijd veelgebruikte eervorige Windows-versie een moeizame operatie werd. Na installeren volgden dan namelijk meerdere rondes van updates en vervolgens nieuwere updates en ook updates voor de updates. Dat laatste is dan om fouten in de voorgaande updates op te lossen.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: windows, patches, security, windows 8.1, updates, windows 7, fixes, rollup