abonneren

Eerste Mozilla-smartphone gespot

Boot to Gecko (B2G) is Mozilla’s mobiele besturingssysteem, gebaseerd op Firefox en voorzien van HTML 5-webapps. De eerste bespreking van een B2G-telefoon komt van Harry McCracken, een Amerikaanse tech-blogger die een ontwikkelmodel in handen kreeg.

Boot to Gecko is in de zomer van 2011 aangekondigd. Het moet een mobiel besturingssysteem worden dat gebaseerd is op Linux. Android-compatibele smartphones moeten B2G ook uit kunnen voeren. Het OS zal voorzien worden van Firefox als browser en app-ontwikkelaars kunnen met HTML 5 aan de slag.

Vorige maand werd de eerste B2G-developertelefoon vrijgegeven op ontwikkelaarsconferentie JSConf. Op Techland heeft tech-journalist Harry McCracken een eerste bespreking geplaatst. Het blijkt te gaan om een Samsung Galaxy SII, waar oorspronkelijk Android op draait. De telefoon is geenszins bedoeld voor echt gebruik, maar volgens McCracken maakt B2G al een goed werkbare indruk. Als platform moet het aantrekkelijker worden dan Android, omdat Google nooit echt scheutig is met het vrijgeven van broncode. Bovendien zijn de HTML 5-apps cross-platform inzetbaar, zodat bedrijven minder moeite hoeven te doen om apps op meerdere telefoons uit te brengen.

Bron: Techland

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: B2g