Een uitgebreide hands-on met alle noviteiten van iOS 7

We hebben een uitgebreide gids opgesteld over de nieuwigheden van iOS 7. Dit is wat je kunt verwachten van Apple's nieuwe mobiele besturingssysteem.

Apple heeft deze week iOS 7, de nieuwste versie van haar besturingssysteem voor iPhone en iPad, aan het publiek voorgesteld tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC 2013. 

Onze Amerikaanse collega's van ZDNet.com gingen aan de slag met het nieuwe besturingssysteem en geven je een uitgebreide blik op de radicaal vernieuwde interface en enkele nieuwe functionaliteiten.

Installatie

Wanneer je het nieuwe besturingssysteem voor de eerste keer opstart, maak je al meteen kennis met de soberheid en de nieuwe typografie die iOS 7 typeren. Voorlopig veel wit en weinig kleur - op een paar blauwe details na.

Bij het instellen van de telefoon krijg je ook al een eerste keer het vernieuwde toetsenbord voorgeschoteld. Dat past nu meer bij het "platte" uiterlijk, maar is qua functionaliteit nagenoeg ongewijzigd gebleven.

Thuisscherm

Nadat de installatie en activatie van je telefoon voltooid is, kom je op het ontgrendelscherm terecht. Dat is meteen heel wat kleurrijker en toont onder meer een nieuwe ontgrendelbalk en de vernieuwde statusbalk bovenaan.

Ontgrendel je het toestel, dan kom je op het thuisscherm terecht. Dat heeft nog steeds dezelfde layout, maar de icoontjes hebben allemaal een Jony Ive-facelift gekregen. Of het een verbetering is of niet, dat laten we aan jou over. Je kan in iOS 7 eindelijk de Kiosk in een map verbergen, maar apps die standaard op het toestel staan kan je nog steeds niet verwijderen.

Onderstaande video toont een aantal van de nieuwe overgangen en animaties iOS 7.

Om het "platte" uiterlijk toch wat diepte te geven, kan je 3D-achtergronden instellen. De achtergrond beweegt lichtjes wanneer je je kijkhoek verandert, waardoor de icoontjes lijken te zweven boven het oppervlak van het scherm. Je kan nu ook panoramafoto's als achtergrond instellen.

Multitasking

Apple heeft het multitasken in iOS 7 stevig onder handen genomen. Wanneer je tweemaal op de Home-knop drukt opent een rij van geopende applicaties, met daaronder het bijhorende icoon. Je ziet live wat er in de verschillende apps gebeurt.

Om een geopende app af te sluiten, volstaat het om de app met een veeg naar boven uit de rij te verwijderen. Het doet wat denken aan de manier waarop je een Metro-app afsluit in Windows 8.

Spotlight

Spotlight - de zoekfunctie in iOS - heeft een nieuwe plaats gekregen, maar zit wel erg goed verstopt. Om de zoekfunctie op te roepen, veeg je ergens in de ruimte tussen het dock en de statusbalk. Spotlight verschijnt met een gedeeltelijk transparante achtergrond over het thuisscherm.

Wanneer je iets begint te zoeken, sorteert het alle gevonden resultaten volgens categorie: mail, contacten, afspraken, applicaties...

Meldingen en Controlecentrum

Met een veeg van de bovenkant van het scherm roep je het meldingencentrum op. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de gedeeltelijke transparante achtergrond waar het thuisscherm nog steeds achter zichtbaar is. Nieuw is dat je afspraken en weerinformatie nu worden weergegeven in natuurlijke tekst. Via de tabs bovenaan kan je ook updates van applicaties en je sociale netwerken bekijken. 

Met het Controlecentrum introduceert Apple 'snelle instellingen'. Met een veeg van de onderkant van het scherm naar boven krijg je toegang tot veelgebruikte instellingen als wifi, bluetooth en schermhelderheid, een muziekspeler, AirPlay en tools als een zaklamp en calculator.

Telefoon en contacten

Zo kleurrijk als het thuisscherm is, zo sober zijn de applicaties. Te beginnen met Contacten. Die wordt vooral gedomineerd door veel wit en een minimaal uiterlijk. Je kan je contacten bellen of Facetimen vanuit de app.

De vernieuwde telefoon-app laat de rechthoekige toetsen vallen en vervangt ze door ronde knoppen. Hoewel de app een heel ander uiterlijk heeft, is de positionering van de knoppen wel gelijk gebleven aan iOS 6. 

Ook tijdens het telefoneren heb je nog dezelfde mogelijkheden als voorheen. De voornaamste veranderingen zijn puur esthetisch. Ook bij Voicemail is de functionaliteit hetzelfde gebleven, maar moest het ontwerp wijken voor een soberder design. 

Mail

Voor de Mail-app is Apple duidelijk gaan kijken bij het populaire Mailbox. Door naar links te vegen krijg je twee mogelijkheden: de e-mail verwijderen of een menu met meer mogelijkheden opvragen..

Dat menu met meer mogelijkheden glijdt naar boven van de onderkant van het scherm en maakt ook weer gebruik van transparantie, waardoor de app op de achtergrond er nog wat door komt.

Het lezen en opstellen van e-mails is niet echt veranderd. Lezen gaat over het algemeen wel iets vlotter omdat de lay-out soberder is. Onderaan heb je een aantal icoontjes om de mail te markeren, archiveren, verwijderen, er op te reageren of een nieuw bericht op te stellen. Dat opstellen gaat opnieuw makkelijker dankzij het meer sobere uiterlijk. Ook de dicteerfunctie kreeg een nieuw ontwerp.

Berichten

Bij Berichten opnieuw hetzelfde verhaal: de functionaliteit is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar het uiterlijk werd volledig opgefrist. Apple duidt sms-berichten in het groen aan en iMessages in het blauw.

Kalender

Ook in de nieuwe kalender werd alles in het werk gesteld om rust en soberheid uit te stralen. Standaard krijg je een weekoverzicht te zien waar je dag per dag je afspraken kan nagaan.

Onderaan kan je doorklikken om alle afspraken van de dag bij elkaar te zien. Alles wat leesbaar is voor het besturingssysteem - bijvoorbeeld "dinner tonight" of "drinks at 5pm" - kan automatisch aan de kalender worden toegevoegd.

Siri

Ook spraakassistent Siri is niet aan de makeover ontsnapt. Naast een nieuwe look; is Siri ook beter en sneller geworden. Wanneer Siri je via spraakherkenning toch verkeerd begrepen heeft, kan je de input nog zelf corrigeren. Naast een nieuwe vrouwenstem die beter verstaanbaar is, heeft Apple ook een mannenstem toegevoegd.

De resultaten die Siri aanreikt zijn in iOS 7 beter leesbaar gemaakt. Apple probeert niet langer alle informatie op één scherm te persen, maar zorgt wel dat de specifieke informatie waar je naar op zoek bent meteen in het oog springt.

Weer

Weerupdates behoren al van bij het onstaan tot de kern van iOS. De nieuwe weer-app doet wat denken aan de vernieuwde Yahoo! Weer-app en haalt ook haar informatie bij Yahoo. De app toont op de achtergrond wat voor weer het is, waardoor hij kleurrijker is dan de andere apps, die Apple erg wit en sober heeft gehouden.

Als we dan toch een puntje van kritiek mogen geven: het is niet meteen duidelijk welke meeteenheid er gebruikt wordt voor de temperatuur. Ook het icoontje op het thuisscherm is nog steeds een statische afbeelding en past zich niet aan aan het huidige weer. Het icoontje van de klok doet dat echter wel.

Klok

Laten we dan meteen ook de Klok-app eens van dichterbij bekijken. Die is haast volledig kleurloos op een aantal rode accenten na, gelijkaardig aan de Kalender. De applicatie toont je de wereldklokken naar keuze en past de klok aan aan het tijdstip: een donkere voor de nacht, een lichte voor de dag.

Het geldt voor alle apps en eigenlijk ook voor iOS 7 in het algemeen, maar het door elkaar gebruiken van iconen en tekst, maakt het soms toch wat verwarrend of iets nu interactief is of niet. Het gebruik van natuurlijke tekst zien we ook doorheen het besturingssysteem terugkeren en kunnen we wel ten zeerste appreciëren.

Apple Maps

Apple Maps kende een beetje een valse start, maar een jaar na de lancering gaat het al heel wat beter met de kaarten-app. De gegevens zijn heel wat accurater geworden en er werd informatie over openbaar transport toegevoegd.

Ook de 3D Flyover wordt bij elke update sneller. Zelfs over 3G of 4G gebeurt de rendering erg vlot. Belangrijke plaatsen worden eerst geladen en de omgeving volgt daarna.

Je kan bovendien makkelijk via de app adressen en routebeschrijvingen delen met andere toestellen. 

Foto's en Camera

Apple heeft eindelijk orde op zakgen gesteld in de fotobibliotheek. Foto's worden nu op gebeurtenis georganiseerd in plaats van de warboel die het voorheen was.

 

Je kan zo ver uitzoomen als je wilt en met je vinger over de foto's gaan om er snel door te bladeren. Vergelijkbaar met Instagram, kan je onmiddellijk filters toevoegen aan je foto's.

De Camera-app werd helemaal herwerkt en heeft een paar nieuwe functionaliteiten aan boord. De interface ziet er helemaal anders uit en is aangepast om ook in landschapsmodus goed weer te geven.

Delen

Afhankelijk van de applicatie die je gebruikt, kan je haast alles delen. De standaardopties zijn iMessage en Mail, maar bij foto's komt daar Flickr bij en voor video's Vimeo. Bijna al de rest kan gedeeld worden via Facebook en Twitter. Daarnaast kan je bestanden ook kopiëren en verplaatsen, of afdrukken via AirPort.

Reminders

De functionaliteit van de Reminders-app is bewaard gebleven, maar opnieuw werd het ontwerp helemaal omgegooid. Apple geeft in iOS 7 duidelijk de voorkeur aan tekstuele cues in plaats van visuele symbolen.

Maar de app is (momenteel) wel wat ingewikkeld. Verschillende kleuren staan voor verschillende dingen, maar Apple geeft nergens uitleg. Het is ook niet helemaal duidelijk welke lijst waar gaat. Voorlopig moet de iOS 7-versie van de app nog onderdoen aan zijn voorganger, maar dat kan natuurlijk nog veranderen.

Aandelen

In de nieuwe Aandelen-app is ook de diepere integratie van Yahoo-diensten zichtbaar. Naast de Weer-app haalt ook de Aandelen-app haar informatie van Yahoo. Apple kiest hier vreemd genoeg voor donkere kleuren, in plaats van het wit in de andere apps.

De applicatie biedt wel meer details dan de vorige versie en is een geknipte kandidaat voor wie de beurs ook via zijn iPhone of iPad in de gaten houdt.

Video's

Video's worden nu opgedeeld in drie categorieën: tv-shows, films en muziekvideo's. Elke video wordt van een afbeelding voorzien, zodat het aangenaam is om door het overzicht te bladeren. Een hele verbetering ten opzichte van iOS 6.

iTunes Store

De iTunes Store is versimpeld en strakker geworden, geheel in de lijn van de nieuwe designfilosofie voor iOS. De app is eenvoudig in gebruik en dankzij de balk onderaan kan je makkelijk wisselen tussen categorieën.

Apps

Een welgekomen verandering in iOS 7 is de mogelijkheid om apps automatisch te updaten. Je kan dat zo instellen dat er alleen wordt geüpdatet als je via wifi bent verbonden, of je kan de functie helemaal uitzetten en alleen manueel updaten.

Vanaf nu kan je ook via de gps-functie apps zoeken die gebonden zijn aan je locatie. Ben je op daguitstap in Walibi, dan zal deze dienst je bijvoorbeeld de Walibi-app of andere nuttige apps aanraden.

iBooks en Kiosk

Zoals eerder vermeld kan je de Kiosk - de verzamelapp voor je digitale tijdschrift - en krantenabonnementen - in iOS 7 verbergen in een map. In het screenshot zie je het Da Vinci-achtige icoontje dat gebruikt wordt voor apps - of in dit geval publicaties in de Kiosk - die gedownload en geïnstalleerd worden.

Nog opvallend is dat Apple het 'skeuomorphische' design volledig heeft laten vallen. Je e-books en magazines staan niet langer in een boekekast. Ook de lederdetails in de Contacten-app of het vilt in Game Center kennen geen plaats meer in iOS 7.

Instellingen

De instellingen zijn overzichtelijker geworden dankzij de toevoeging van icoontjes, zodat je sneller de functie vindt die je zoekt. Daarnaast werd ook de mogelijkheid toegevoegd om app al op de achtergrond te laten vernieuwen. Voor sommige apps kan je dit ook uitschakelen, om je batterij en dataverbruik te sparen.

Met het oog op BYOD en de zakelijke gebruiker zijn er ook heel wat functies met het oog op professioneel gebruik, waaronder VPN en ondersteuning voor MDM-oplossingen (Mobile Device Management). 

Muziek

Veel mensen maken natuurlijk ook gebruik van hun iPhone als muziekspeler. De interface van de Muziek-app is gelijkaardig aan vorige versies, maar veel makkelijker in gebruik. Bij het afspelen wordt de albumcover centraal getoond, met daaronder de afspeelknoppen. 

Of iTunes Match nu is geactiveerd of niet, je kan de muziek die niet op je iPhone of iPad staat naar je toestel downloaden via iTunes in de Cloud. Die software houdt je aankopen in de gaten en laat je muziek downloaden via mobiele data of een wifi-verbinding. 

Safari

Safari maakt vanaf nu gebruik van een omnibar: adres- en zoekbalk gecombineerd in één balk. Opmerkelijk: de standaard zoekrobot is Bing van Microsoft en niet Google. De zoekvoorspellingen zijn wel snel en accuraat.

 Multitasken in Safari is ook makkelijker geworden omdat je snel door je openstaande pagina's kan bladeren in een soort rolodex. iOS 7 zit vol animaties en die zie je ook in de browser terugkomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten