abonneren

EasyBCD

Als u meerdere besturingssystemen gebruikt, is EasyBCD een handige tool om de bootloader naar uw hand te zetten. Na twee jaar is onlangs eindelijk een nieuwe versie uitgekomen, met een indrukwekkende lijst aan verbeteringen.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Uiteraard is er nu officiële ondersteuning voor Windows 7, maar eigenlijk is dat geen groot nieuws, want met de vorige versie werkte het in de meeste gevallen ook. Opvallender is de ondersteuning voor grub2 en ext4. Sinds Ubuntu 9.04 wordt grub2 als default bootloader gebruikt en het bestandssysteem ext4 wordt ook sinds enkele Ubuntu-releases ondersteund. EasyBCD laat u nu dus fatsoenlijk gebruikmaken van installaties met deze instellingen.

De bios-extender van EasyBCD zorgt ervoor dat de bootloader ook kan opstarten van cd of usb of van netwerklocaties, zelfs als uw pc dit niet ondersteunt. Het maakt hiervoor gebruik van de mini-Linux-distributie Plop (www.plop.at). Ook handig is de mogelijkheid om op te starten van iso- en vhd-bestanden. Door in EasyBCD een (bootable) iso-bestand op uw harde schijf te selecteren, wordt het opgenomen in het opstartmenu. Vhd-bestanden (virtuele harde schijf) worden op dezelfde manier ondersteund, zoals in Windows 7 Ultimate ook kan. Op dit moment kan EasyBCD alleen met vhd’s overweg die Windows ook zou kunnen gebruiken, maar op termijn wil de ontwikkelaar van EasyBCD de ondersteuning uitbreiden.

EasyBCD is erg handig als u een multibootsysteem niet op een andere manier geconfigureerd kunt krijgen, bijvoorbeeld als uw huidige bootloader niet alle besturingssystemen op uw systeem weergeeft. De handigste optie vinden wij echter het gebruiken van virtuele schijven en iso-bestanden, waarmee we zonder fysieke installaties op de harde schijf toch meerdere systemen kunnen gebruiken. Helaas is EasyBCD alleen beschikbaar voor Windows. Logisch, maar u hebt dus wel een werkende Windows-installatie of een vooraf gemaakte Windows-boot-cd met EasyBCD nodig om in noodgevallen nog in uw systeem te komen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • ondersteuning Windows/Mac/Linux/BSD
  • booten vanaf iso- en vhd-bestanden
  • functionerend Windows-systeem nodig
  • vhd-ondersteuning vooralsnog beperkt
Zolang uw systeem nog functioneert, is EasyBCD een prima tool die op een gebruiksvriendelijke manier uw bootloader instelt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags:

Laatste Vacatures