abonneren

Dit zijn de belangrijkste veranderingen van Android L

De Google I/O presentatie vond gisteravond plaats in San Francisco, waar onder andere de nieuwe versie van Android werd gepresenteerd, Android L.

Het grootste nieuws van de dag voor Android-liefhebbers was de aankondiging van de nieuwste Android versie na Kitkat, genaamd Android L. Waar de L precies voor staat weten we nog niet, maar wat we wel weten is dat het vernieuwde besturingssysteem de nodige veranderingen met zich mee zal brengen in Android’s UI. Naast een hele lading nieuwe functies werden er ook belangrijke gebruikersveranderingen en beveiligingsupdates getoond. De belangrijkste hebben we voor je op een rijtje gezet.

Pen en papier

Android krijgt met Android L de grootste facelift sinds Ice Cream Sandwich in 2011. De nieuwe Android is platter, heeft meer kleuren en verschillende lagen die op je aanraking zitten te wachten. Matias Duarte, Androids hoofd design, zei dat Google voor deze nieuwe design-taal geïnspireerd werd door pen en papier.

Driedimensionaal

Door deze nieuwe aanpak neemt Android het design van KitKat mee naar een hoger niveau, met naadloze overgangen in animaties tussen apps en een zwevend element voor elk oppervlak op je scherm. Dat betekent dat alledaagse UI elementen iets driedimensionaals krijgen, met echte schaduwen in de juiste volgorde.

Niet alleen telefoons

Android L is niet alleen voor je telefoon, maar brengt het besturingssysteem ook naar auto’s, smartwatches en televisie met Android Auto, Android Wear en Android TV. De nieuwe taal zal ervoor zorgen dat Android zich meer zal infiltreren in je digitale leven.

Bespaar op je batterij

Nu steeds meer wordt gehamerd op het belang van batterijduur kon Android niet achterblijven: Project Volta zal je in de toekomst gaan helpen met het besparen op je batterij. Met deze applicatie kunnen ontwikkelaars precies zien wat voor invloed verschillende activiteiten hebben op het leven van je batterij. Zo kunnen ze de energieconsumptie van apps beter reguleren, door bijvoorbeeld niet urgente netwerkactiviteit in de wachtrij te zetten om zo de telefoon minder vaak ‘wakker’ te maken. Daarnaast komt Android L met een batterij besparende modus, die gebruikt kan worden om de CPU te verminderen, die het verversen van het scherm binnen de perken houd en die het versturen van achtergronddata controleert.

Beveiligen

Het word daarnaast ook makkelijker om je telefoon te beveiligen. Met Personal Unlocking kun je een locatie aangeven waar het voor je telefoon veilig is om te ontgrendelen zonder een pincode te vragen. Verder heeft het een ‘kill switch’ voor gestolen toestellen en kun je je device automatisch ontgrendelen als je het koppelt aan een accessoire met bluetooth.

Overal notificaties

In Android L is het ontsnappen aan notificaties bijna onmogelijk. Notificaties kunnen worden weergegeven in het lock screen en kunnen boven in apps worden getoond.

Nog even wachten

Het duurt nog even voordat Android L wordt gelanceerd. Het zal waarschijnlijk pas op apparaten worden gezet na de laatste update later dit jaar, maar echte fans krijgen al wel de mogelijkheid om te zien hoe het werkt. Google zal een paar preview beelden tonen voor de Nexus 5 en Nexus 7, dus echte Android fans en ontwikkelaars kunnen het dan al even proberen. 

Lees ook: 

Google I/O-conferentie: nieuwe software, tv's en auto's
Wat krijgen we vanavond allemaal te zien op de Google I/O-conferentie?
Google Glass krijgt flinke update

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: San Fransisco, aankondiging, ontwikkelaars, Android L, android