abonneren

Desktop 7 for Mac

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Parallels Desktop is al jaren een populair programma voor virtualisatie op de Mac. Versie 7 biedt ondersteuning voor OSX Lion en belooft een flinke snelheidswinst.

Wie om wat voor reden dan ook Windows-programma's wil gebruiken op een Mac, kan op verschillende manieren te werk gaan. Sinds Apple is overgestapt op Intel-processoren is het mogelijk Windows te installeren met Boot Camp. Dit is een gratis onderdeel van Mac OS X, waarbij je alleen een Windows-installatie nodig hebt om het besturingssysteem te draaien. Start dan op met Windows óf met Mac OSX. Wil je Windows of Windows-programma's in een Mac-omgeving draaien, dan is virtualisatie een betere oplossing. Schakelen tussen Windows en Mac OSX is dan niet nodig. Je draait Windows (of een ander besturingssysteem) of de bijbehorende programma's in een Mac-omgeving. Parallels Desktop is een gevestigde naam als het om virtualisatie gaat. Inmiddels is het programma toe aan de zevende versie.
 

Samen met Lion

Versie 7 komt bijna tegelijk met de zevende update van Mac OS X. Hij maakt dan ook handig gebruik van een aantal nieuwe functies in Lion. Zo kunnen Windows-programma's nu in Mission Control en Launch Pad verschijnen. Daardoor is de integratie met Mac OS X nog uitgebreider dan die al was. Net als in de vorige versie kies je bij de installatie of je de Windows-programma's plus het Windows-bureaublad in één venster wilt weergeven of zonder de desktop, waarbij de Windows-applicaties eruitzien als Mac-programma's. Overigens is het vrij gemakkelijk te schakelen tussen een complete Windows-omgeving en één waarin alle applicaties zich als Mac-programma's gedragen. Binnen alle programma's is het gebruik van printers en andere apparatuur in een netwerk geen enkel probleem.


 

Intuïtief

Ook voor wie nog nooit een virtulisatieprogramma heeft gebruikt, werkt Parallels volkomen intuïtief. Het is een kwestie van het programma starten, een geldige Windows-versie erbij pakken en die installeren, terwijl je Mac-programma's blijven draaien. Heb je geen Windows-installatie, dan is deze nu vanuit het programma met een klik online te bestellen. Overigens is het net zo makkelijk andere besturingssystemen te virtualiseren. Bij het opstarten zie je al een aantal mogelijkheden. Dit kan een ideale gelegenheid zijn kennis te maken met een gratis Linux-versie. Ook het draaien van een extra versie van Mac OS X Lion (en OS X Lion Server) is mogelijk. Klink overbodig? Dat is het niet als je bijvoorbeeld software wilt testen, maar niet zeker weet of die je (hoofd)installatie wel netjes intact houdt. Je hebt hiervoor de Assistent voor Lion-herstelschijf nodig.

Een nadeel van Parallels vergeleken met Boot Camp is dat het draaien van Windows onder Mac OSX extra beslag legt op de processorkracht. In elke versie belooft Parallels snelheidswinst op dat gebied. Vergeleken met versie 6 is zeker enige snelheidswinst te merken, maar bij het draaien van verschillende, grafisch zware Windows-programma's blijft het ook op een snelle Mac hard werken.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • eenvoudig in gebruik
  • ondersteunt Mission Control en Launch Pad in Lion
  • upgrade van versie 6 is te prijzig
Parallels is een erg gebruiksvriendelijk programma waarmee je gemakkelijk (programma's voor) Windows of andere besturingssystemen op de Mac draait. De nieuwe versie is weer wat sneller en werkt goed samen met Lion, maar 50 euro voor een upgrade is naar verhouding veel geld.

 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags:

Laatste reactie