abonneren

De nieuwe functies van Android 4.3

Gisteren is eindelijk Android 4.3 officieel gelanceerd door Google. De verwachting was dat dit al eerder zou gebeuren, maar nu is het officieel geworden.

Vorig jaar juni zagen we eerste versie van Jelly Bean (Android 4.1) die aangekondigd werd tijdens Google I/O. Vervolgens werd 29 oktober een nieuwe Jelly Bean-versie aangekondigd, Android 4.2 en vandaag zien we de derde generatie Jelly Bean voorbij komen, Android 4.3 is officieel gelanceerd. Er gingen al eerder geruchten dat Android 4.3 aangekondigd zou worden tijdens Google I/O van dit jaar, maar deze bleken niet te kloppen, ook al was er een soort van bevestiging van een officiële Google-pagina. Vlak daarna doken er toch al berichten op dat Android 4.3 toch snel zou komen en als datum werd 10 juni genoemd.

Nu is het dan zover, Android 4.3 is officieel aangekondigd. Tijdens een 'perslunch' in San Francisco kondigde Sundar Pichai, de grote baas van Android, een nieuwe versie van het besturingssysteem aan. Deze update is een relatief kleine update ten opzichte van Android 4.2 en valt daarom ook (net als 4.1 en 4.2) onder de verzamelnaam Jelly Bean. 

Nieuwe functies

WiFi altijd aan

Dit klinkt wellicht niet als een nieuwe functie die iets toe zal voegen, maar toch is dat zo. Ook via WiFi-netwerken kan er plaatsbepaling plaatsvinden, minder nauwkeurig dan GPS, maar wel veel energiezuiniger. Met deze nieuwe functie is het mogelijk om WiFi altijd aan te zetten, niet als 'verbinding' maar wel om de locatie te bepalen. WiFi zal dan door apps waarvoor dit toegestaan is, ingeschakeld worden, de locatie opgehaald en weer uitgeschakeld. Op deze manier hoef je geen GPS te gebruiken, hetgeen ervoor zorgt dat je accu langer meegaat. Overigens is deze functie wel uit te schakelen door de gebruiker.

T9-dialer

Waar het voor de gebruikers van bijvoorbeeld HTC- of Samsungtoestellen heel normaal is om een T9-dialer te gebruiken, is dit in standaard-Android nog niet het geval. Deze optie wordt ook toegevoegd in de nieuwste Androidversie, Android 4.3. Hiermee is het mogelijk om in de bel-applicatie een woord op te geven in plaats van een telefoonnummer.

Camera

De camera-interface wordt met Android 4.3 verder geoptimaliseerd. Zo is het instellingenmenu zoals we dat kennen van de standaard Androidversie gewijzigd. Instellingen zijn hierdoor makkelijker bereikbaar.

Bluetooth smart

In Android 4.3 wordt ook BLE (Bluetooth Low Energy) eindelijk geintroduceerd. Deze energiezuinige manier van verbinden is essentieel als het gaat om smartwacthes, Google Glass of andere apparaten die via Bluetooth verbinden. Door BLE komen er ook op dit vlak veel meer mogelijkheden en hoeven er niet allerlei omwegen bedacht te worden om dergelijke apparaten te laten werken. Daarnaast is er AVCRP 1.3-support toegevoegd die verbetering brengt bij bijvoorbeeld het streamen van audio via Bluetooth.

Multi-user restricted access

In Android 4.3 is er een nieuwe mogelijkheid toegevoegd wat betreft gebruikersprofielen die eerder geïntroduceerd werden voor tablets. Met restricted access is het mogelijk per gebruiker in te stellen welke apps gebruikt kunnen worden en welke content benaderd kan worden. Dit kan zelfs met in-app-aankopen, deze kunnen ook 'verborgen' worden voor andere gebruikers. Deze functie kan ook erg handig zijn als het om het beheren van accounts van kinderen gaat, die niet overal toegang toe hoeven te hebben.

Soepeler, sneller en vloeiender

Natuurlijk zijn er grote stappen gemaakt met project butter, waarbij het doel was Android veel sneller en vloeiender te maken. Ook met Android 4.3 zijn er weer nieuwe wijzigen doorgevoerd waardoor Android nog sneller, soepeler en vloeiender aanvoelt. Eén van de veranderingen is dat processoren met meerdere kernen beter worden ingezet bij het weergeven van de interface. 

Beschikbaarheid

De nieuwste Androidversie zal eerst uitgerold worden naar de Nexustoestellen zoals bijvoorbeeld de Nexus 4Nexus 7 en Nexus 10, maar wellicht ook 'oudere' modellen zoals bijvoorbeeld de Galaxy Nexus. De verschillende fabrikanten zullen deze versie eerst geschikt moeten maken voor hun toestellen, dit heeft vaak te maken met de grafische schillen die er gebruikt worden zoals bijvoorbeeld TouchWiz of HTC Sense. Wanneer en of de fabrikanten deze update zullen uitrollen, is niet bekend.

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Jelly Bean

Laatste reactie