De betrouwbaarheid van Windows controleren

Het is frustrerend: na een verse installatie draait Windows als een zonnetje, maar na verloop van tijd loopt er iets mis en moet je op zoek naar het probleem. Gelukkig biedt Windows zelf een handig instrument om snel tot een diagnose te komen: de betrouwbaarheidscontrole!

Weinig gebruikers weten het, maar Windows houdt nauwgezet bij welke software- en hardwareproblemen en welke wijzigingen zich zoal in je systeem hebben voorgedaan. Een non-stop analyse op de achtergrond dus, die je snel en overzichtelijk naar boven haalt met de betrouwbaarheidscontrole. Open daarvoor het Windows Onderhoudscentrum, door op het witte vlaggetje in het systeemvak te klikken of door ‘onderhoudscentrum’ te tikken in het zoekvenster van het Windows-startmenu. Hier open je de rubriek Onderhoud en klik je op Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven.


Voor onderhoud moet je in het onderhoudscentrum zijn!

Je hebt misschien geen boodschap aan een fraai historisch overzicht als Windows plotseling van slag blijkt. Dan heb je meer aan een grondige analyse op het moment zelf. Ook dat kan! Ga naar het Configuratiescherm van Windows en kies Weergeven op kleine pictogrammen. Kies Hulpprogramma’s voor en informatie over prestaties en klik in het linkerpaneel op Geavanceerde hulpprogramma’s. Vervolgens selecteer je Een systeemstatusrapport genereren.

Windows gaat nu een minuut aan de slag om allerlei nuttige informatie bij elkaar te sprokkelen. Die krijg je vervolgens opgedist in een (erg) gedetailleerd rapport. Handig is in elk geval de rubriek Diagnostische resultaten. Die geeft je een overzicht van eventuele fouten die tijdens de analyse boven water zijn gekomen, inclusief suggesties voor mogelijke oplossingen. Klik op het pictogram in het midden van een grijze balk als je snel(ler) bij de interessantste items wil komen.


Een statusrapport à la minute.

Het kan natuurlijk wel wat voeten in de aarde hebben om bij elk vastgesteld probleem te klikken op Zoeken naar een oplossing. Dat kan sneller! Helemaal onderaan zie je namelijk de link Naar oplossingen voor alle problemen zoeken, en die doet precies wat hij belooft. Al blijft het natuurlijk wel de vraag of Windows effectief met oplossingen zal komen. Je kunt je ook de moeite besparen om de complete lijst met betrouwbaarheidsdata door te spitten als je er eigenlijk alleen de echte problemen wilt uitlichten: het volstaat dan om onderaan te klikken op de link Alle probleemrapporten weergeven. Ook handig is de link Betrouwbaarheidsgeschiedenis opslaan. Niet dat je zelf veel kan beginnen met dit xml-rapport – hooguit even bekijken in Wordpad, bijvoorbeeld – maar het is niet uitgesloten dat een of andere supportdienst erom vraagt.


Probleemrapportage: alle gekheid op één stokje.

Best leuk, zo’n stabiliteitsindex, maar wat doe je daar nu mee? Het geheim zit hem vooral in de rijen net onder die grafiek. Aan de hand van icoontjes krijg je hier namelijk een overzicht van belangrijke gebeurtenissen (blauw), waarschuwingen (geel) en fouten (rood). Die laatste zijn bovendien netjes opgedeeld in drie rubrieken: toepassingsfouten (bovenste rij), Windows-fouten (middelste rij) en overige fouten (onderste rij). Klik op een dag of een week om helemaal onderaan gedetailleerde feedback over die periode te krijgen. In de kolom Actie krijg je dan de gelegenheid om bijkomende technische details op te vragen of – als het wat meezit – naar een heuse oplossing te zoeken. Overigens worden die oplossingen normaliter ook in het Onderhoudscentrum weergegeven, zodra ze beschikbaar zijn.


Een kant-en-klare oplossing, als het een beetje meezit.

Even later krijg je een soort diagram uitgetekend, in principe voor de periode vanaf het moment waarop je Windows de eerste keer opstartte tot nu. Aan de linkerkant staat een cijferschaal. Die vertegenwoordigt een ‘stabiliteitsindex’, met een bereik van 1 – het minst stabiel – tot 10 – een rots in de branding. Kies je links bovenaan Weergeven op dagen, dan krijg je de stabiliteit over een periode van 20 dagen te zien. Wil je een ruimer historisch overzicht, klik dan op Weergeven op weken. Via de pijltjesknoppen links en rechts wandel je door de tijdlijn.


Een onregelmatige polsslag? Tijd voor nader onderzoek!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten