De belangrijkste veranderingen in Android Lollipop

Over een paar maanden mag het merendeel van de Android-gebruikers genieten van een nieuwe versie van het besturingssysteem. We weten inmiddels al dat de nieuwe Android 'Lollipop' gaat heten, maar de afgelopen weken zijn er ook steeds meer dingen bekend geworden over hoe Android L gaat werken en wat er nu precies gaat veranderen. PCMweb zette de belangrijkste veranderingen van Android Lollipop onder elkaar.

Material design

De meest opvallende verandering van Android Lollipop wordt wel hoe het OS eruit komt te zien. Google geeft het hele besturingssysteem namelijk een volledige make-over, die 'Material Design' wordt genoemd. Die nieuwe programmeertaal maakt het mogelijk voor apps om bijvoorbeeld met schaduwen te werken, en ziet er over het algemeen wat strakker uit. Een paar voorbeelden zijn al te bekijken. De nieuwe versie van de Gmail-app van Google heeft het nieuwe design namelijk al. Maar buiten hoe Android Lollipop eruit komt te zien, verandert er ook onder de motorkap een hoop.

Interactieve notificaties

Het lock-screen van Android L krijgt een flinke upgrade, met name wat betreft notificaties. Die worden nu ook in het vergrendelscherm interactief. Daarmee kun je ook vanuit je lock-screen berichten terugsturen via WhatsApp, of een tweet retweeten.

Gezichtsherkenning

Die ontwikkeling heeft ook tot gevolg dat je je telefoon straks kunt ontgrendelen met gezichtsherkenning. In sommige Android-telefoons kon dat al (of er waren apps voor te downloaden), maar dat proces was niet zaligmakend. Het duurt vaak lang voordat je gezicht gescand is, en het werkt slecht in het donker. Toch denkt Google dat het inlogproces wel werkt, omdat de automatische gezichtsherkenning al in werking treedt als je het scherm gaat lezen. Omdat de notificaties in je lock-screen verschijnen, redeneert Google dat je nu net lang genoeg naar je vergrendelscherm kijkt dat het unlocken met je gezicht niet zo lang meer duurt.

Prioriteitenmodus

Eén van onze favoriete Android-apps was al Tasker, waarmee je allerlei "als -> dan"-instellingen kunt aanzetten op je telefoon. Zo kun je zeggen dat je je vergrendeling meteen uitschakelt als je op je thuisnetwerk zit. Eenm soortgelijke functie komt ook in Android L te zitten, alleen dan op het gebied van notificaties. Android Lollipop krijgt namelijk een 'prioriteitsmodus', waarmee je porecies kunt aangeven welke apps jou op bepaalde momenten mogen lastigvallen. Zit je in de auto en wil je geen afleidende WhatsApp-berichten ontvangen, maar kun je via je carkit wel gewoon bellen? Dan kun je dat precies zo instellen via 'Priority mode'. Ook handig: je kunt precies aangeven op welke tijdstip de prioriteitenmodus aan- en uitgaat.

Gast-account

Voor iedereen die zijn smartphone met al zijn persoonlijke informatie niet aan iedereen toevertrouwt, komt er een speciale gast-modus in Android Lollipop. Daarmee kun je je telefoon veilig afgeven, zodat degene die even iets opzoekt zijn mail kan checken, zonder in jouw persoonlijke berichten te snuffelen. Voor die gastaccount kun je precies aangeven welke apps de gast kan bekijken, welke foto-albums, en allerlei extra instellingen.

Google Now-integratie

Alle fans van Googles slimme assistent Google Now kunnen hun hart ophalen, want de spraakherkenningsfunctie van Google werkt nu overal in het besturingssysteem. Zelfs als de telefoon in standby staat, kun je via het commando "OK Google" nog een opdracht dicteren, zoeken op internet, of een nieuwe agenda-afspraak maken. Daar moet overigens je telefoon wel fysiek geschikt voor zijn, en dat is bij veel oudere toestellen nog niet het geval.

Slimmer multitasken

Het scherm om te multitasken gaat vooral visueel op de schop, maar ook qua functionaliteit wordt er iets handigs toegevoegd. Apps werken in het multitask-scherm nog steeds met kaarten, maar die liggen bij Android Lollipop meer over elkaar heen zodat je er makkelijker tussendoor kunt scrollen. Bovendien kunnen apps nu meerdere kaarten tegelijk tonen, dus stel dat je een tweet schrijft, dan blijft het scherm waarin je de tweet schrijft een kaart maar ook het homescherm van Twitter. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld emails, waardoor je ook tijdens het opschrijven van een mail nog in je inbox kunt blijven zoeken.

Betere accuduur

Hoe geavanceerd smartphones ook worden, de accuduur is vaak nog steeds niet geweldig. Dat probeert Google te veranderen in Android Lollipop, met een paar simpele tweaks. Die moeten ervoor zorgen dat de batterijduur aanzienlijk verbetert. Google zegt al testen te hebben uitgevoerd op de Nexus 5, waarbij de telefoons zeker 90 minuten extra accuduur kregen door de tweaks. Of dat voor alle telefoon zo geldt, en of het goed werkt, dat zullen we af moeten wachten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten