De 6 beste Linux-distributies

Als je Windows beu bent, is overstappen naar Linux een goed alternatief. Dit open-source-besturingssysteem kan door iedere ontwikkelaar aangepast worden om het te perfectioneren. Dat betekent dat er inmiddels honderden verschillende Linux-distributies zijn, die allemaal hun sterke en zwakke punten hebben. Wij zetten onze favoriete versies eens bij elkaar.

1. Ubuntu

Een gouwe ouwe, en de distributie waar de meeste Linux-gebruikers ooit mee begonnen, omdat Ubuntu makkelijk te installeren en te bedienen valt. XKCD noemde Ubuntu ooit gekscherend Windows Vista met een paar custom themes, maar dat doet het besturingssysteem te weinig eer aan. Ubuntu is simpelweg één van de makkelijkst te gebruiken Linux-distro's, waarbij je als gebruiker ook programma's kunt installeren zonder je hele computer overhoop te gooien. Zo komt Ubuntu met een Software Center', een soort App Store waar programma's met één druk op de knop te installeren zijn. Ubuntu is daarnaast nog steeds te configureren via de command line, waardoor het het perfecte besturingssysteem is voor iedereen die zich in Linux wil verdiepen zonder nachten wakker te blijven om het wifi aan de gang te krijgen.

Je kunt Ubuntu hier downloaden.
 

2. TAILS

We schreven al eerder over TAILS, het bijna paranoïde veilige besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux. TAILS is misschien niet erg geschikt voor dagelijks gebruik, want al het via TOR omgeleide internetverkeer is erg traag en opgeslagen bestanden worden van de harde schijf verwijderd zodra je de computer afsluit. Toch vinden we TAILS het vermelden waard, want het maakt je surfervaring extreem veilig zonder dat je daar nog iets voor hoeft te doen.

Je kunt TAILS hier downloaden.
 

3. Arch Linux

Arch is niet voor watjes - deze distributie is één van de ingewikkeldste, maar ook tegelijk de meest persoonlijke versie van Linux die er is. Arch Linux is volledig gebaseerd op het idee dat de gebruiker precies kan bepalen wat hij wel en niet in zijn systeem wil hebben. Dat betekent dat Arch volledig kaal wordt geïnstalleerd, en dat de gebruiker het zelf van de grond af aan moet opbouwen. Dat vergt behoorlijk wat kennis van de command line, kernels, codes en drivers, maar wie denkt dat hij bedreven genoeg is om Linux volledig te beheersen zoals hij dat zelf wil is Arch Linux het beste systeem.

Klik hier om Arch Linux te downloaden.
 

4. Peppermint

Peppermint is een distro die zich vooral op cloud-based werken richt. De distributie heeft wat dat betreft wat weg van Chrome OS, waarbij de belangrijkste apps vanuit de browser werken. Zo zijn apps als Google Apps en Dropbox in het systeem geïntegreerd, en doe je ook andere dingen zoals fotobewerking en chatten vanuit de cloud. Daardoor draait het besturingssysteem erg licht en snel, terwijl er nog wel de keus bestaat om apps native op het apparaat te installeren.

Je kunt hier Peppermint downloaden, al zijn de ontwikkelaars nog bezig met een verbeterde versie van het OS.
 

5. ZevenOS Neptune

Een op Ubuntu gebaseerde distributie die vooral sterk is in het afspelen van multimedia. ZevenOS komt standaard met tientallen programma's voor het afspelen van muziek, films en slideshows, maar heeft bovendien een buslading aan oude codes en players die ook oude of onbekende bestandsformaten moeiteloos afspeelt. Bovendien werkt het systeem perfect op oudere systemen, dus hoef je geen multimedia-pc te hebben om het OS toch soepel te laten draaien.

ZevenOS Neptune is op deze pagina te downloaden.
 

6. Zorin OS

Benieuwd naar Linux, maar bang voor de grote verandering die een overstap vanaf Windows met zich meebrengt? Dan is Zorin een goede kandidaat. Deze Linux-distributie is namelijk opgebouwd met precies hetzelfde uiterlijk als Windows 7, waardoor nieuwe gebruikers het besturingssysteem makkelijk kunnen gebruiken. Standaard wordt het OS ook geleverd met de meeste programma's die Windows ook heeft, en voor de nostalgische gebruikers onder ons is het zelfs mogelijk om het Windows XP-thema te implementeren.

Klik hier om Zorin OS te downloaden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: ubuntu, arch, zevenos, arch linux, peppermint