Collax Linux

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Linux-servers zonder commandoregel.

Linux draaien op een server is geen probleem, maar voor de kleinere ondernemer is het vaak lastig om te beginnen met een opensource-besturingssysteem. Collax wil dit probleem oplossen met een gemakkelijke distributie met veel functionaliteit.
Collax biedt een compleet pakket aan functionaliteit op de server, met bestandstoegang vanaf Windows-machines, printeraansturing, een webserver, een mailserver compleet met mailinglijsten, antivirus- en antispamfunctionaliteit en ondersteuning van het MS Exchange-protocol. Faxen krijgt u in de elektronische brievenbus;­ geen eindeloze papierstroom dus. Daarnaast kunt u via een eigen Jabber-server onderling chatten of communiceren met mensen buiten het bedrijf. Wie dat niet genoeg vindt, kan zelfs nog complete groupware toevoegen, zodat bijna alle zakelijke functionaliteit via de server loopt.
U downloadt de distributie als iso-bestand vanaf de website van Collax, zodat u direct een cd kunt branden. Met de installatieschijf in de hand kiest u een server, waarbij u moet bedenken dat alle informatie op het systeem zal worden gewist. Het inrichten van het systeem gaat bijna geheel automatisch. U hoeft alleen antwoord te geven op noodzakelijke vragen, zoals ip-adres, naam van het systeem, toestemming om de schijf te wissen en acceptatie van de licentie. De installatie duurt een kwartier. Daarna kan het beheer via een beveiligde sessie op de webbrowser plaatsvinden op poort 8001. Na nogmaals de licentie te hebben geaccepteerd, worden de beheerdersopties geladen en kunt u de diensten op de server instellen. Met de beveiliging zit het wel goed; de firewall van Linux is eenvoudig te configureren. De machine is daarmee erg compleet.

Netwerkproblemen

Een van de eerste dingen die we moeten doen is een licentienummer opgeven voor het ophalen van updates. Gebruikers kunnen via de website een gratis licentie ophalen om daarmee het product met complete dienstverlening een jaar lang uit te proberen met maximaal vijf gebruikers. We lopen hierbij meteen tegen een probleem aan: de productcode wordt niet geaccepteerd en een duidelijke uitleg over de mogelijke oplossing ontbreekt. We bellen met de ­overigens prima ­ helpdesk. Falende netwerkinstellingen blijken het probleem te zijn. Na twee uur is het probleem opgelost en werkt het systeem goed.
Wel is te merken dat het menu is geschreven door techneuten, en dat pas later is gewerkt aan gebruiksgemak. Zo staan opties voor hetzelfde onderwerp soms in meerdere categorieën ­ af en toe moeten we dus even zoeken om iets in te kunnen stellen. Verder is het beheer eenvoudig, overzichtelijk en vooral compleet. Vooral de mogelijkheid om grafieken van allerhande systeemparameters te bekijken is erg prettig, omdat zo de status van een systeem snel helder wordt.

Handig voor de ondernemer

Al met al biedt Collax een handige server met veel functionaliteit, zodat veel ondernemers er iets aan zullen hebben. De integratie tussen de verschillende onderdelen is goed en de machine werkt prima met bestaande Windows-workstations. Het beheer is eenvoudig dankzij de webinterface met handige website. De interface zou iets beter op een beheerder kunnen worden toegespitst door nog meer afstand te nemen van het Linux-systeem. De technische support is goed en problemen worden snel verholpen. Het prijskaartje is realistisch, maar niet verwaarloosbaar. Een licentie voor 50 gebruikers kost per jaar 1125 euro inclusief updates en support. Wie vooruitbetaalt betaalt 2812,50 euro voor drie jaar of 4050 euro voor vijf jaar. Collax biedt ook kant-en-klare systemen, voor wie geen energie wil steken in de aanschaf van de computer en installatie van de server.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snelle, simpele installatie.
  • Goed beheer mogelijk.
  • Functioneel.
  • Support.
  • Indeling menu's.
  • Prijs voor kleinere ondernemers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags: