Het aantal mkb-ondernemingen en zzp’ers groeit enorm, en daarmee de vraag naar een betaalbare server. Daarnaast bestaat er de grote groep hobbyisten met thuisservers. Voor beide groepen is ClearOS ideaal: een eenvoudig te beheren robuuste Linux-server.

Voor het midden- en kleinbedrijf zijn er de bekende small business-servers van commerciële bedrijven als Microsoft. Wil je liever gratis aan de slag, dan is ClearOS is een ideale oplossing. ClearOS is een makkelijk te beheren, opensource small business-server die gebaseerd is op de Red Hat- en de CentOS-distributies. Hij is breed inzetbaar als internetgateway, kantoorserver voor web en mail of als communicatie- en samenwerkingsserver. ClearOS is met name bedoeld als server voor de kantooromgeving in het midden- en kleinbedrijf, maar kan ook prima gebruikt worden in een thuisnetwerk, waarvoor small business-servers veel te uitgebreid zijn. Het beheer van de server is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Na installatie krijg je een integrale, gebruiksvriendelijke beheeromgeving in de browser.

Gateway of server

Voor het installeren van ClearOS hoef je beslist geen doorgewinterde Linux-systeembeheerder zijn. Tijdens de installatie kies je tussen een firewall/gatewaysysteem of een gewone netwerkserver. Bij het gebruik als gateway/firewall installeer je het op een machine met twee netwerkkaarten. De ene netwerkinterface verzorgt de verbinding met internet, de andere verzorgt de verbinding met het lokale netwerk. Al het verkeer van internet naar het lokale netwerk en vice versa kan dus uitsluitend via deze server plaatsvinden. Hierdoor heb je de garantie dat je al het verkeer kunt filteren.

Na het installeren van ClearOS krijg je een scherm te zien waar je de netwerkinstellingen en de te gebruiken dns-servers kunt aanpassen. Hierna ga je alweer naar je eigen pc, want de overige systeemconfiguratie doe je simpel op je eigen desktop via de webinterface. ClearOS biedt een beperkt aantal basisfunctionaliteiten, vervolgens kunnen aanvullende componenten toegevoegd worden. Hiermee tover je het systeem om in bijvoorbeeld een fileserver, een vpn-server of een firewall. Het kan de gebruikers op het netwerk beschermen tegen diverse aanvallen zoals door phishing of door virussen. Verder zet je met ClearOS ook eenvoudig en snel een webserver, mailserver, nameserver en dergelijke op.

Eenvoudig beheer

De makers van ClearOS hebben geprobeerd het beheer van de server zo veel mogelijk te vereenvoudigen. Voor het beheer volstaan daardoor vaak enkele muisklikken en het invullen van wat invulveldjes. Het idee achter ClearOS is dat het systeembeheer via de browser plaatsvindt. Om bijvoorbeeld het systeem af te sluiten of te rebooten, ga je naar General Settings in het System-menu. Hier vind je een shutdown- en een rebootknop. Bij de meeste opties in de webinterface vind je rechts een button die naar de user guide verwijst. Je springt daarmee naar de gerelateerde pagina in de supportomgeving van de ClearOS-website.

Je kunt de extra componenten en plugins voor ClearOS alleen installeren of upgraden als je machine geregistreerd is op de repository-server van CleanOS. Heb je nog geen account, dan maak je die eerst aan via de webinterface. Het installeren van componenten gaat via de optie Marketplace.

Windows-netwerk

ClearOS is opgezet als alternatief voor Microsoft Small Business Server en past daarom prima in een netwerk met Windows-computers. Het biedt een fileserver en printserver op basis van Samba, wat ook voor gebruikers van andere besturingssystemen een bruikbare toevoeging is in je netwerk. Verder kun je ClearOS gebruiken voor het filteren van virussen en andere malware. Als je deze optie wilt gebruiken, zul je wel een betaald abonnement voor de filterupdates moeten nemen.

De mailserver is eenvoudig in te stellen. Je kunt kiezen voor een externe server die kan zorgen voor het afleveren van de uitgaande mail. ClearOS heeft zelf ook een smtp-server, maar het gebruik daarvan wordt afgeraden, omdat veel providers het verzenden van e-mail vanaf een eigen smtp-server niet toestaan. Bovendien zal de uitgaande e-mail dan ook door de meeste spamfilters worden tegengehouden. Het instellen van de opties voor de uitgaande mail is niet alleen noodzakelijk als je het systeem als mailserver wilt inzetten, maar ook van belang voor diverse applicaties die mailnotificaties aan de beheerder willen sturen.

Flexshares

Een flexshare is een systeem om bestanden te delen waarbij ze via verschillende protocollen ontsloten kunnen worden. Je kunt een flexshare benaderen via de Samba-fileserver, maar ook via ftp(s) en browser. Het is zelfs mogelijk om per e-mail bestanden aan een flexshare toe te voegen. De beheerder kan per flexshare instellen via welke protocollen deze benaderbaar is. Je kunt een flexshare voor een gebruiker of voor een hele groep toegankelijk maken. Desgewenst is ook anonieme ftp-toegang tot een flexshare mogelijk, die te beperken is tot read-only toegang. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn om handleidingen, gebruiksaanwijzingen en dergelijke voor klanten beschikbaar te maken.

Door de flexshares is het heel makkelijk om een ClearOS-server te gebruiken voor samenwerking. Wil je in je organisatie of thuis een ClearOS-systeem gaan inzetten, dan is het wel raadzaam om naar een goede backupvoorziening te kijken. Een betrouwbare fileserver vereist namelijk goede backups. Op de website van ClearOS zien we dat hiervoor gebruik gemaakt wordt van Bacula, een opensourceoplossing. In de webinterface van onze ClearOS-testmachine vinden we inderdaad een menuoptie voor het configureren van de backups. Helaas blijkt dat we hier niet verder kunnen en eerst een abonnement moeten afsluiten voor het stallen van onze data. Het abonnement wordt aangeprezen als een veilige cloudoplossing.

Backup-commandline

Het is ook mogelijk om zelf een server in te richten om de backups weg te schrijven, maar dan zul je moeten afdalen tot de commandline. Dat past natuurlijk niet bij de opzet van ClearOS, dat juist gemaakt is voor wie niet met de commandline kan of wil werken. Voor de doelgroep van ClearOS is het dus alleen mogelijk om de fileserveroplossingen te gebruiken in combinatie met een betaalde backupoplossing in de cloud. Het was handiger geweest als je een tweede ClearOS-systeem met hetzelfde gemak had kunnen inrichten als remote backupserver. Het is overigens wel mogelijk om via de webinterface de serverconfiguratie als tar te exporteren. Hiermee kun je in feite een ClearOS-installatie bewaren en weer terugzetten.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

flexshares

eenvoudig te bedienen

veel mogelijkheden

Minpunten

geen goede backupvoorziening

Conclusie

Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke manier om een Linux-server in te richten voor een klein bedrijf of voor je thuisnetwerk? Dan is ClearOS de ideale oplossing. Uiteraard willen de makers je ook aanvullende diensten verkopen, maar de standaardinstallatie biedt al zeer veel mogelijkheden en is bovendien gratis....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten