Google presenteerde in december een vroege testversie van Chrome OS, het gratis besturingssysteem dat vooral is bedoeld voor netbooks. Na de demonstratie zijn wij zelf met Chrome OS aan de slag gegaan.

Om Chrome OS werkend te krijgen, is enige handigheid vereist, omdat op dit moment nog geen definitieve versie beschikbaar is. Google heeft de broncode beschikbaar gesteld, die u zelf kunt compileren. Reeds gecompileerde versies biedt Google niet, maar zijn wel te vinden op diverse websites. Wij gaan aan de slag met alphaversie 0.4.22.8 op een virtuele pc in VirtualBox. Houdt u in het achterhoofd dat het systeem nog (lang) niet af is. Google zal nog veel functies moeten toevoegen en andere opties verdwijnen misschien.

Cloud

Chrome OS is snel: zelfs op onze virtuele machine start het binnen tien seconden op. In het loginscherm blijkt al hoe veel Google inzet op online diensten in de cloud: u wordt gevraagd in te loggen met uw Google-account, waarna de browser Chrome automatisch opstart met het Google-zoekvenster. Omdat u al bent ingelogd, kunt u snel doorklikken naar Gmail, Calendar en de andere diensten van Google. Het is eenvoudig om toegang te krijgen tot andere webpagina's: door het openen van een nieuwe tab kunt u meteen naar hartenlust browsen.

Integratie

Chrome OS integreert de browser zodanig ver met het besturingssysteem, dat zowel applicaties als webpagina’s in dezelfde tabbalk worden weergegeven. Echte applicaties kent Chrome OS niet. Google gaat uit van een permanente internetverbinding en biedt voor Chrome alleen webapplicaties. Dit moet de veiligheid ten goede komen, omdat uitvoerbare bestanden niet gebruikt kunnen worden. Wel zal er voor de browser een uitbreidmogelijkheid komen door middel van extensies à la Firefox.
Naast de browser bevat Chrome OS geen andere toepassingen. Sprake van een bureaublad of startmenu is er niet. Linksboven in het venster bevindt zich een Chrome-logo, dat als u er op klikt een overzicht van toepassingen tevoorschijn tovert. Dit zijn allemaal hyperlinks naar webdiensten. Hier vindt u Googles eigen diensten, maar ook links naar Hotmail, Facebook, Hulu en andere populaire webtoepassingen. Enkele van deze programma’s draaien niet in de browser, maar in zogenoemde gadgets. Als u de Calculator start, opent de rekenmachine in een apart venster. Ook de to-dolijst wordt in een gadget geopend. Het zijn echter nog steeds online diensten en geen lokale applicaties.

We besluiten de proef op de som te nemen en te kijken hoe Chrome OS zich gedraagt zonder internetverbinding. Na het opstarten moeten we inloggen met ons Google-account, wat ook zonder internet werkt. Het systeem zelf is echter niet bruikbaar. Omdat alle toepassingen zich online bevinden, kunnen ze niet gebruikt worden. Ook het overzicht is niet beschikbaar. De browser geeft onze geschiedenis wel weer, maar meer is er niet te doen. Implementatie van html 5, met zijn offline mogelijkheden, moet hier uitkomst gaan bieden.

Nog niet af

Rechtsboven in het scherm vindt u enkele opties om tijd en datum in te stellen, alsmede netwerkinstellingen en opties voor de browser. Het besturingssysteem zelf is vrijwel niet in te stellen. Onze versie bevat zelfs geen optie om het systeem af te sluiten of opnieuw op te starten. Dit is niet zo vreemd, omdat het een vroege testversie betreft. Maar zelfs in de definitieve versie, die eind 2010 verwacht wordt, zult u een minimum aan features treffen. Chrome OS is dan ook nadrukkelijk bedoeld om voor online dingen te gebruiken.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • snel

  • functioneel

  • internet is echt nodig

Zelf benadrukt Google dat Chrome OS alleen geschikt is voor bepaalde gebruiksscenario's, zoals op een netbook onderweg. Voor deze doelgroep is Chrome OS verfrissend, mits u het aandurft om een systeem te gebruiken dat in een dergelijke mate afhangt van het hebben van een internetverbinding.Downloadversie beschikbaarja

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten