abonneren

Build: Windows 8 hands-on preview

Het gerucht ging al rond en Microsoft stelde niet teleur: alle bezoekers van de Build-conferentie kregen vandaag de beschikking over een Samsung-tablet met Windows 8. Daarnaast is het systeem sinds afgelopen nacht als vroege testversie te downloaden. Een korte preview.

Allereerst de hardware waarop we Windows 8 testen. De testtablet is voorzien van een Core i5 2467M dualcore cpu op 1,6 GHz, 4 GB geheugen, een 64 GB SSD en Intel HD Graphics. Windows 8 werkt zonder problemen. Wel merk je direct dat het om een pc gaat. Door de platte tabletvorm wordt de Samsung warmer dan vergelijkbare tablets en maakt daarom ook wat meer herrie.

UEFI-voordeel

Het opstarten van Windows 8 gaat erg snel. Microsoft heeft zich toegelegd op een snel bootproces, dat vooral zin heeft voor pc’s die voorzien zijn van UEFI in plaats van het oude BIOS. Op basis van UEFI heeft Microsoft het bootproces ook beveiligd. Zo zal het systeem niet opstarten van geïnfecteerde usb-sticks en kunnen antimalwarepakketten al vroeg tijdens het bootproces gestart worden.

Metro

Windows 8 is zoals bekend voorzien van de Metro-interface. Net als Windows Phone 7 is het startscherm van Windows 8 voorzien van tegels. Dit startscherm is de vervanger van het startmenu uit voorgaande Windowsversies. Alle applicaties kunnen vanuit het startscherm direct gestart worden. De tegels fungeren niet alleen als snelkoppelingen maar kunnen ook informatie uit de betreffende app weergeven. Deze ‘live tiles’ laten bijvoorbeeld nieuwe e-mails zien of updates uit een nieuwsapplicatie. Metro is geprogrammeerd om ideaal te werken op touch-interfaces. Windows 8 zal echter ook op apparaten zonder aanraakmogelijkheden functioneren. Met muis en toetsenbord kun je eenvoudig door het startscherm navigeren.

Charms

Windows 8 is voorzien van extra mogelijkheden die gebruik maken van aanraaknavigatie. Door vanaf de linkerkant van het scherm met je vinger een sleepbeweging te maken kun je tussen applicaties wisselen, het aanraakequivalent van Alt-Tab onder Windows 7. Slepen aan de rechterkant tovert het menu met Charms tevoorschijn, een vast aantal functies dat door alle apps ondersteund kan worden. Zo is er de Share-charm, die je vanuit alle apps content laat delen met sociale netwerken of andere apps op het systeem.

Desktop-app

Functies als live tiles en aanraakbediening werken alleen in applicaties die speciaal voor Windows 8 en Metro geschreven zijn. Windows 8 zal gelukkig ook oudere toepassingen ondersteunen. Alle programma’s die werken op Windows 7 zullen het ook doen op Windows 8. Ze kunnen opgestart worden vanuit het Metro-startscherm, maar worden uitgevoerd op een bureaublad zoals we dat van Windows 7 kennen. Het bureaublad functioneert als app. Het bureaublad is op zichzelf op te starten vanuit het startscherm en wordt ook automatisch getoond als je een niet-Metro-applicatie start. Voor gebruikers die gewend zijn aan werken met applicaties op het bureaublad zal Metro wennen zijn, omdat Microsoft het bureaublad bewust heeft weggestopt.

Tablet of desktop?

Met Windows 8 probeert Microsoft een besturingssysteem neer te zetten dat zowel op tablets met aanraakmogelijkheden als desktops met toetsenbord en muis goed moet werken. Het loopt daarbij het risico dat desktopgebruikers zich niet thuis zullen voelen. Windows 8 is nu nog in een heel vroeg stadium dus Microsoft zal feedback van testers nog mee kunnen nemen in het uiteindelijke product. De releasedatum is nog niet bekend.

De komende tijd besteedt PCM uitgebreid aandacht aan de ontwikkeling en nieuwe functies van Windows 8. Wie het besturingssysteem zelf wil testen kan terecht op http://dev.windows.com

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: