Totaal onverwacht bracht Apple een dualbootoplossing voor de Intel-Mac uit. Windows XP en Mac OS X samen op één machine: is het de moeite waard?

Sinds Apple afscheid heeft genomen van de PowerPC-processor en alleen nog maar Intel-cpu's inbouwt, was het voor velen de vraag hoe lang het zou duren voordat het mogelijk zou zijn om Windows XP op een Mac te laten draaien. Enthousiaste internetters schreven zelfs een wedstrijd uit met geldbeloning voor wie het als eerste lukte om dit kunststukje voor elkaar te krijgen. Lang heeft deze wedstrijd niet geduurd, al moet er wel bij gezegd worden dat de geboden oplossingen op bijvoorbeeld www.osx86project.org en OnMac (www.onmac.net) vooral bedoeld zijn voor knutselaars. Des te verrassender dat Apple plotseling een kant-en-klare oplossing aankondigde waarmee zowel MacOS X 10.4.6 als Windows XP SP2 naast elkaar kunnen draaien op alle Macs met Intel-processor. Met Boot Camp, zoals de software is gedoopt, is het mogelijk om een aparte Windows-partitie aan te maken op de harde schijf. Na de installatie kunt u tijdens het opstarten ­ door het ingedrukt houden van de Alt-toets ­ kiezen of u Mac OS X of Windows XP wilt starten.
Boot Camp heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van eerder uitgebrachte dualboot-oplossingen zoals OnMac. Bij OnMac moet er een fat32-geformatteerde partitie worden gemaakt, die dus ook niet groter mag zijn dan 32 GB. Dat betekent: eerst de oorspronkelijke MacOS-installatie wissen, de harde schijf opnieuw partitioneren, daarna MacOS opnieuw installeren en pas daarna Windows XP installeren. Bij Boot Camp loodst een assistent u door het proces, dat uit slechts drie stappen bestaat en zonder enig verlies van gegevens: eerst maakt u een Windows-partitie op de harde schijf aan (wij reserveerden hiervoor 30 GB), daarna brandt u een Windows-cd met Apple hardware-drivers en vervolgens start u de Windows-installatie. Voor deze laatste stap hebt u een Windows XP-cd met minimaal SP2 nodig.

Van ntfs naar fat32

Bij het installeren van Windows XP moet u overigens wel met het volgende rekening houden. Standaard zal er door Windows gekozen worden voor het formatteren van de partitie met het ntfs-bestandssysteem. MacOS X kan ntfs-partities wel lezen, maar niet schrijven. Wilt u dus een zo maximaal mogelijke compatibiliteit, formatteer de partitie dan als fat32-schijf om deze vanuit MacOS X zowel te kunnen lezen als schrijven.
Na de installatie herstarten we de computer en kiezen we voor het opstarten van Windows XP. Nadat alle drivers zijn geïnstalleerd met behulp van de eerder gemaakte cd, zien we dat alle functionaliteit naar behoren werkt. Er is geen merkbare vertraging in het gebruik van Windows XP en ook de ATI Radeon X1600 grafische kaart wordt prima herkend. Alleen de bij iMacs ingebouwde iSight-camera werkt niet.

Leopard

In de toekomst gaat Boot Camp deel uitmaken van Leopard, de eerstvolgende grote release van Mac OS X. De introductie zal niet eerder dan begin 2007 zijn. Boot Camp blijft als bèta beschikbaar totdat Leopard in de winkel ligt.
Het is trouwens niet de bedoeling van Apple om met deze oplossing het gebruik van Windows te stimuleren. Apple wil gebruikers vooral de mogelijkheid geven hun oude pc van de hand te doen. Eén apparaat kan immers beide besturingssystemen aan. Maar Boot Camp heeft wel een nadeel: u zult steeds moeten herstarten om tussen Windows XP en Mac OS X te wisselen. Als u Windows XP slecht sporadisch gaat gebruiken, is een virtuele machine een betere oplossing. Parallels (www.parallels.com) en VMware (www.vmware.com) hebben al virtualisatiesoftware ontwikkeld waarmee u in Mac OS X in een apart venster Windows XP kunt draaien. Helaas heeft ook deze keuze een nadeel: een virtuele machine is trager en dus bijvoorbeeld niet geschikt voor het spelen van Windows-games.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Gratis.

  • Steeds herstarten om tussen besturingssystemen te wisselen.

Omvang202MBDownloadversie beschikbaarjaProcessor (minimaal benodigd)Intel Pentium 4

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten