abonneren

Android is vier

Het door Google gemaakte mobiele besturingssysteem Android is dit weekeinde officieel vier jaar oud geworden.

Op 23 september 2008 introduceerde Google versie 1 van de SDK (Software Developers Kit), terwijl op hetzelfde moment T-Mobile de G1-smartphone aankondigde.

De oorsprong van het nu niet meer weg te denken besturingsysteem is echter veel ouder. Het besturingssysteem is bedacht door een bedrijf met de naam Android, opgericht in 2003 door Rich Miner, Andy Rubin en Nick Sears. Google kocht het berdrijf twee jaar later in 2005.

Het op Linux gebaseerde besturingsysteem werd de basis voor de Open Handset Alliance (OHA), een groep bedrijven die een “Windows voor telefoons” wilde ontwikkelen. Een goedkoop open een vrij verkrijgbaar besturingssysteem. De OHA introduceerde het besturingsysteem op 5 november 2007, vijf maanden na de introductie van de eerste iPhone.
Nog geen jaar later op 20 september 2008 leverde Google de eerste code samen met het eerste toestel: de HTC Dream. De vrijwel gelijke T-Mobile G1 kwam op 22 oktober 2008 een dag nadat de broncode van Android 1.0 gratis als open source code beschikbaar werd gesteld.

Sinds die tijd is Android gegroeid naar een marktaandeel in de smartphonemarkt van 68 procent in het tweede kwartaal van 2012. Met de opkomst van Android 4.1 Jelly Bean is Android niet meer weg te denken in de mobiele telefoonmarkt. Android 4.0 Ice Cream Sandwich en Gingerbread (Android 2.3) zijn momenteel de meest verbreide versies van Android met respectievelijk 20 en 58 procent.

Bron: Engadget

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord