abonneren

Android overwint Apple iPad?

Volgens marktanalist IDC blijft Apple weliswaar de grootste speler op de tablet-markt, maar zal in drie jaar tijd Android uiteindelijk iOS inhalen als meest gebruikte platform op tablets.

Het zijn maar voorspellingen natuurlijk en die blijken achteraf wel vaker onjuist. Volgens IDC zullen de verkopen van Android-tablets die van de Apple iPad ergens in 2015 of 2016 inhalen.

IDC voorspelling

Tot nu toe is Apple alleenheerser met 40 miljoen van de in totaal ruim 69 miljoen verkochte media-tablets in 2011. IDC verwacht dat er dit jaar 108 miljoen tablets verkocht zullen worden wat de komende jaren doorstijgt naar bijna 200 miljoen in 2016. Ergens in 2015 zou de verkoop van Android-tablets die van de Apple iPads inhalen. Opvallend is dat IDC slechts een zeer bescheiden rol toekent aan Windows 8. Tablets met andere besturingssystemen waaronder Windows 8 dalen dit jaar naar 1,2 miljoen maar stijgen de jaren daarna langzaam te stijgen naar 2,7 miljoen in 2016.

Het is maar de vraag of IDC gelijk krijgt. Tot nu toe is Apple alleenheerser op tablet-gebied en marktonderzoeker Silicon Republic voorspelt dat dit jaar de nieuwe iPad ervoor zal zorgen dat zakelijke gebruikers massaal voor een iPad zullen kiezen. Van alle voor zakelijk gebruik aangeschafte tablets is op dit moment 84 % en iPad. Verwacht wordt dat Apple dit marktaandeel van rond de 80 % zal houden.

Naast het potentieel onderschatten van de mogelijke opkomst van Windows 8-tablets kampt het Android-platform nog met een ander belangrijke te overkomen uitdaging: de fragmentatie. Er is geen standaard hardwareontwerp voor een Android-tablet en dus geen uniformiteit. Het doorvoeren van een nieuwe versie van Android neemt veel tijd in beslag en de verschillende fabrikanten van Android-tablets willen zich onderscheiden met eigen software-uitbreidingen en aanpassingen aan zowel hardware als software. De platformstrijd is dan ook zeker nog niet beslist.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags:

Laatste reactie