abonneren

Android-distributie Cyanogen wil smartphones veroveren

Cyanogen, ontwikkelaar van de populaire Android-distributie CyanogenMod, heeft grootse plannen. Het bedrijf heeft $7 miljoen aan kapitaal binnen gesleept en wil nu smartphones gaan veroveren. Het is de bedoeling dat CyanogenMod na iOS en stock Android het derde grootste mobiele besturingssysteem wordt.

CyanogenMod is een open-source distributie van Android die beschikbaar is voor de meeste populaire smartphones in de markt. De ambitie om een derde plek te bezetten is niet eens zo vergezocht; op dit moment draaien minstens 8 miljoen gebruikers hun Android-toestellen op CyanogenMod. Het echte aantal ligt overigens een stuk hoger, omdat veel gebruikers ervoor kiezen geen terugkoppeling te geven naar Cyanogen. Cyanogen vraagt zich dan ook af of ze niet inmiddels al groter zijn dan Windows Phone, dat 4 procent van de markt in handen heeft.

Eén van de problemen van CyanogenMod is dat het lastig te installeren is. Vaak moet je de bootloader unlocken en het toestel rooten, inclusief alle waarschuwingen dat het de garantie van je smartphone kan laten vervallen. Daarom durven veel gebruikers de overstap naar een alternatieve distributie nog niet aan. Toch biedt CyanogenMod veel voordelen: het laat nieuwe Android-versies draaien op toestellen die allang niet meer door de fabrikant ondersteund worden, en biedt een schone en snelle Android-ervaring ten opzichte van de volgepropte Samsung- en HTC-distributies. Ook heeft Cyanogen inmiddels een eigen camera-app ontwikkeld en het sms-systeem veiliger gemaakt.

Door de kapitaalinjectie kan Cyanogen 17 mensen in dienst nemen. Het doel is een één-kliks installer voor Windows te maken, zodat ook niet-technisch gevorderde gebruikers de distributie kunnen installeren, en deals sluiten met hardwarefabrikanten. Ook overweegt Cyanogen een nieuwe naam te kiezen die makkelijker in het gehoor ligt. Wel benadrukt Cyanogen dat de distributie gratis zal blijven. Hoe het bedrijf geld denkt te verdienen is niet bekend, maar volgens Cyanogen liggen er meerdere mogelijkheden open.

Google heeft zich niet uitgelaten over Cyanogen. De zoekgigant zal vermoedelijk niet blij zijn dat Cyanogen marktaandeel van Google's eigen 'stock' Android probeert af te soepen, al zal het CyanogenMod prefereren boven het concurrerende Windows Phone of iOS.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: cyanogen